Een deel van het Buikslotermeerplein.
Een deel van het Buikslotermeerplein. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Besluit toekomst Buikslotermeerplein

Algemeen

NOORD - Het Buikslotermeerplein groeit de komende jaren uit tot hét stadshart van Amsterdam-Noord: met meer woningen, horeca, kantoorruimte, maatschappelijke voorzieningen en groen. Er komen meer mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en cultuur en betere verbindingen met de omliggende buurten. Dit heeft het college van B&W op 26 oktober besloten. De nieuwe plannen zijn gemaakt na gesprekken met ondernemers, eigenaren, bewoners, gebruikers en andere belanghebbenden van het Buikslotermeerplein. 

Het stadsdeel denkt over de ontwikkeling van dit plein al heel lang na. In de afgelopen jaren bleek het niet mogelijk om de vernieuwing van het Buikslotermeerplein in één keer uitgebreid aan te pakken. Daarom is ook besloten om dit per deelgebied verder uit te werken. Hierdoor wordt het Buikslotermeerplein stap voor stap levendiger en groener. Het gebied tussen het metrostation Noord en het Olof Palmeplein groeit uit tot een stedelijk centrum met meer ruimte voor wonen, groen, winkelen, uitgaan, ambacht, cultuur en werken. In de toekomst wil de gemeente de bouw van ongeveer 2.600 woningen mogelijk maken. Er komt een breed woningaanbod, met zowel koop- als huurwoningen. Waardoor verschillende groepen Amsterdammers zich hier straks thuis kunnen gaan voelen.
In het deelgebied Centrumplein zijn twee flinke pleinen: het centrale, groene plein en het marktplein. Rond de pleinen komen gebouwen met meer functies, zoals cultuur, horeca en ontspanning, met daarboven woningen en kantoren. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om naast de bioscoop een nieuw cultuurgebouw te maken. Ook zijn er toekomstplannen voor een verbetering van ’t Warderschip en de voormalige bowling. In de volgende planfase maakt de gemeente een stedenbouwkundig plan voor het Centrumplein.

Dit houdt in dat ze een ontwerp van het gebied maken. Bij de uitwerking hiervan zet de gemeente de gesprekken met belanghebbenden voort over de thema’s die zij eerder naar voren hebben gebracht. Zoals meer levendigheid, groen en activiteiten. Ook gaat de gemeente verder onderzoeken hoe functies sport en een buurtvoorziening hier een plek kunnen krijgen.

Het winkelcentrum willen ze verbeteren met woningen boven de winkels. Hier liggen ook kansen om het winkelaanbod te verbeteren en te mengen met andere functies, zodat er een meer afwisseling in het centrum komt. De gemeente gaat hiermee in de vervolgfase aan de slag met de partijen uit het winkelcentrum. Ook is er aandacht voor de openbare ruimte. Bijvoorbeeld voor groene, ingerichte straten die in verbinding staan met de omringende wijken en mooie pleintjes. De gemeente biedt ruimte aan vergroening op daken, gevels en binnenhoven. Het Olof Palmeplein is nu vooral in gebruik als parkeerterrein. De bedoeling is dat het doorgroeit tot een intieme, groene woonbuurt met verschillende maatschappelijke functies binnen handbereik. Een daarvan is een nieuwe basisschool met kinderopvang. Met de planvorming op het Olof Palmeplein wordt gestart nadat het stedenbouwkundig plan voor het Centrumplein is uitgewerkt.