Aart van Bergen.
Aart van Bergen. (Foto: aangeleverd)

Een stukje paradijs in Noord

In deze serie ga ik op bezoek bij bierbrouwerijen in de regio, en duik ik in de wereld van bier. Het is de hoogste tijd om naar Walhalla brouwerij & proeflokaal te gaan, omdat ze zoveel nieuws hebben dat ik daar eigenlijk de halve krant mee kan vullen. 

Samen met oprichter Aart van Bergen (41) drink ik een Citra Summer Ale. Een toegankelijk frisse IPA perfect voor het terras. En dat komt goed uit! ‘Onlangs hebben we ons terras mogen uitbreiden naar de overkant’, vertelt Aart. Want wat tot voor kort nog een braakliggend terrein was, is nu een hemelse plek voor bierliefhebbers. 

Vijf nieuwe bieren

En dat is niet enige nieuwtje: Aart: ‘We bestaan dit jaar vijf jaar. Maar we konden het jubileum niet echt vieren, wegens alle coronamaatregelen. Toch wilden we dit moment niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom hebben we nu vijf jublileumbieren uitgebracht’. De nieuwe smaken zijn al te bestellen in het proeflokaal.

‘Dit pand is perfect’ 

De brouwerij zelf is 3,5 jaar geleden neergestreken in een voormalige autobandengarage. Aart: ‘Ik woon hier om de hoek en wilde graag in de buurt ondernemen. Dit pand was perfect! We doen hier alles zelf: brouwen, afvullen - sinds kort hebben we een speciale afvullijn voor blik - en dus een proeflokaal’. 

Godenbier 

Zou de naam Walhalla een goddelijke ingeving geweest zijn? Aart: ‘Walhalla betekent het paradijs. Het leek mij een uitstekende associatie met de goede dingen van het leven, en vooral lekker bier’. Ook de bieren zelf hebben vaak godennamen: ‘We zien het als de lievelingsbieren van de goden. Zoals Pomona, ons witbier met fruit, vernoemd naar de Romeinse godin van de fruitbomen.’

‘Niets is voor altijd’ 

Maar ‘niets is voor altijd' predikt Aart. Want het is onzeker hoe lang de brouwerij mag blijven op de huidige locatie. ‘We kunnen hier zeker geen tien jaar meer blijven, maar niets is gelukkig definitief', aldus een hoopvolle Aart. ‘We zitten hier nu heel lekker en willen het liefst in de toekomst zo dicht mogelijk hier in de buurt blijven'. Voor nu heeft Walhalla in elk geval een stukje paradijs in Noord gecreëerd.