De brandweer uit Landsmeer en Amsterdam waren ter plekke om de brand te blussen.
De brandweer uit Landsmeer en Amsterdam waren ter plekke om de brand te blussen. (Foto: Inter Visual Studio )

Landsmeerders helpen dorpsgenoten in nood

LANDSMEER - Vorige week donderdag, 15 juli, aan het begin van de middag brak er brand uit in een woning op de Klaverstraat in Landsmeer. In nog geen 20 minuten is de woning van bewoonster Isabel en haar gezin volledig verwoest. 

Help Isabel en haar gezin uit de brand

Op deze vreselijke dag was Isabel samen met haar jongste zoontje (2 jaar oud) aan het werk bij het kinderdagverblijf. Haar moeder, dochter (5 jaar oud) en de beste vriendin van Isabel waren in de woning aanwezig en konden maar net aan de vlammen en explosies ontsnappen. 

Zeventien minuten nadat de brand uitbrak was de brandweer ter plaatse, op dat moment stond de hele woning van beneden naar boven al in vuur en vlam. Heidi, de achterbuurvrouw van Isabel sprak met de redactie van het Kompas, "Het was een warme zomerse dag, iedereen had zijn ramen en deuren open. Ik hoorde opeens mijn brandalarm afgaan. Ik dacht dat het de batterij was, maar toen hij bij het plaatsen van de nieuwe batterijen nog bleef piepen draaide ik me om en zag ik dat mijn woning vol met rook stond. Toen ik buiten kwam zag ik dat het huis van Isabel in brand stond."

"Ik liep naar het huis toe waar een paar minuten later het raam op de eerste verdieping uit de woning sprong. Bij de buren waaide een gordijn naar buiten. Iedereen was bang dat het gordijn vlam zou vatten en de brand naar de buren zou overslaan. De brandweer was er op tijd bij waardoor de schade bij de buren beperkt bleef. Naast de vrijwillige brandweer in Landsmeer moest ook de brandweer uit Amsterdam komen. Het dorp was aan alle kanten afgesloten waardoor de brandweer niet alleen om moest rijden, maar ook vast kwam te staan. De brandweer is in totaal twee uur bezig geweest met het blussen" vervolgt Heidi.

Ze weten dat de brand in de meterkast is ontstaan. Één van de gasleidingen had vlam gevat waarna de brand snel om zich heen woekerde en er meerdere explosies volgde. Hoe dat precies is gebeurd moet nog onderzocht worden.  

Op zoek naar een nieuw thuis

De eerste nacht is het gezin van Isabel opgevangen door het Bastion hotel in Amsterdam Noord. Nu zijn zij op zoek naar een nieuwe vaste woning. De gemeente help hen bij het zoeken van een mogelijke andere woning, want weg uit Landsmeer willen ze niet. 

De komende weken hopt het gezin van het ene huis naar het andere. Landsmeerders die op vakantie gaan hebben hun woning aangeboden als noodonderdak. Waar het gezin op de lange termijn komt te wonen weten ze nog niet, maar teruggaan is bijna geen optie. 

"Hier kunnen we niet meer terug"

Op het moment dat Isabel het half afgebrande matras van haar dochter in de tuin zag liggen was het duidelijk dat het voor haar geen optie was om weer terug te keren. "Als de brand 's nachts was gebeurd hadden we er waarschijnlijk niet meer geweest. De kamer van mijn dochter is precies boven de meterkast, waar de explosie heeft plaatsgevonden. Deze beelden krijg ik niet meer uit mijn hoofd. Ook mijn moeder en dochter zullen zich niet meer veilig voelen in de woning, zij waren immers aanwezig toen de brand uitbrak."


Niet alleen Isabel en haar gezin moesten de woning verlaten. Ook de buren aan beide kanten moesten worden geëvacueerd. Bij de buren aan de linker kant is het plafond in woning gedeeltelijk naar beneden gekomen. Het Egyptische gezin met vijf kinderen mag hierdoor minimaal drie maanden hun woning niet in. Het oudere echtpaar aan de rechter kant mag de komende zes weken hun woning ook nog niet betreden. "De muren in de woning voelen nog steeds warm aan, de warmte heeft flink in de muren getrokken". 

Lees verder op pagina 2

Gezin uit Landsmeer op straat door brand in woning.
Inwoners Landsmeer brengen dozen vol met spullen voor Isabel en haar gezin.
Inwoners Landsmeer brengen dozen vol met spullen voor Isabel en haar gezin.
De zolder van Heidi staat vol met ingezamelde spullen voor Isabel en haar gezin.
Dw woning is volledig uitgebrand en onbewoonbaar.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding