De famile Haas vind je nu ook in het veld.
De famile Haas vind je nu ook in het veld. (Foto: Hens Merel de Haas)

Samenwonen in het veld

De Smienten vliegen nu, goed doorvoed, in grote groepen terug naar hun noordelijke broedgebieden. De Weidevogels zijn juist druk aan het flirten in het veld, hun duikvluchten en andere rituelen zijn een feest voor oog en oor.

Later in de maand start het bouwen van de nesten: op de grond, dicht bij elkaar in wat hoger gras, liefst omgeven door nattigheid, zodat vijanden zoals vossen niet bij de nesten komen. Tegen vijanden zoals roofvogels en mensen werken ze samen in de verdediging.


Grutto’s schrikken af met geluid en afleidende bewegingen, maar kieviten zijn daarin agressiever. Een goede buur is van levensbelang.


Voorbeeldboeren

Boeren zoals Jan Geijsel in Ouderkerk aan de Amstel en Wim en Janine Terlouw op Marken zijn voorbeeldboeren, die al jaren in het broedseizoen drie maanden bewust niet maaien en weidevogels de ruimte geven om hun jongen groot te brengen. Een bezoek aan hun Vogelparadijzen is onvergetelijk.


Lenterituelen

In het Ilperveld zijn lenterituelen het best zichtbaar vanuit de Vogelkijkhut. In het Landsmeerderveld aan de noord-westkant van het Pieterweerspad.


Een goede buur is van levensbelang

Ook u kunt als teller van het SOVON vogels monitoren. Kijk op www.SOVON.nl naar Uw mogelijkheden.


Op droge stukken ruig gras bereidt ondertussen een andere groep bedreigde dieren zich nu voor op het werpen en grootbrengen van jongen in grondgebonden nesten, oftewel legers genoemd.


Boksen om de vrouwtjes

U kunt ze zien rennen en boksen in het veld. De mannetjes boksen om en met de vrouwtjes. Alles om straks in familieverband een nieuwe, sterke generatie voort te brengen.


Inderdaad: de familie Haas.



Hens Merel de Haas en Hanneke van Dusseldorp