Gezond Noord biedt cursussen en workshops meditatie

REGIO - Ontspannen is voor veel mensen moeilijk in deze tijden van lockdown. Gezond Noord in Amsterdam-Noord biedt de helpende hand met cursussen en workshops meditatie.

Mediteren vermindert stress, angst en haast. Je voelt je kalmer en gelukkiger wanneer je regelmatig mediteert. Door te mediteren trap je letterlijk op de rem en neem je afstand van je gedachten. Je beseft dat je niet je gedachten bent, maar gedachten hebt. Het leven verloopt minder moeizaam, het voelt lichter. Het vergt wel een bepaalde discipline om het dagelijks te doen. Het is de kunst om het zo in je dagelijks leven in te bouwen, dat het vanzelf gaat en je er automatisch de tijd voor neemt.

Of je nu staat, zit, ligt of loopt - mediteren kan in allerlei houdingen. Zo lang jij er maar prettig en ontspannen bij voelt. Voor beginners kan het fijn zijn om te zitten op een stoel. Er is geen goed of fout.

Het is belangrijk om een rustig plekje te zoeken wanneer je voor de eerste keer gaat mediteren. Begin bijvoorbeeld met tien minuten. Ga lekker zitten (of staan, of liggen…) en zet een timer of gebruik een app. Sluit je ogen en focus op je ademhaling.

Allerlei gedachten

Waarschijnlijk zullen allerlei gedachten passeren; dingen die je nog moet doen, wat je vanavond gaat eten of dat je bent vergeten de vuilnis buiten te zetten. De kunst is om deze gedachten te observeren en ze dan rustig te laten gaan. Hoe vaker je dit doet, hoe beter het gaat. Probeer bij iedere uitademing je lichaam te ontspannen. Zodra je afgeleid raakt, ga je weer terug naar je ademhaling en focus hierop. Probeer een week lang iedere dag minimaal tien minuten te mediteren om het verschil goed te kunnen ervaren.

Het kan helpen om bijvoorbeeld een app, audio-opname of YouTube te gebruiken. Dan hoef je alleen de instructies op te volgen en kun je je iets gemakkelijker focussen. Er zijn ontzettend veel geleide meditaties te vinden in allerlei soorten en maten. Een goede tip is de app ‘headspace’ en ‘insight timer’.

Ook kan het helpen om een bodyscanmeditatie te doen. Scan je lichaam van top tot teen en focus je een paar seconden op ieder lichaamsdeel, van je kruin tot je kleinste teen. Deze meditatie werkt vaak goed als liggende meditatie. Een andere tip is door bij iedere uitademing, zachtjes te tellen in je hoofd. Om vervolgens weer rustig in te ademen.

Interesse in een cursus of workshop? Informeer naar de mogelijkheden bij Ankie Frehe (06-51311666) of Els Annegarn (06-10368298) van Gezond Noord.