Kakelen over belasting

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgt dat ruim 152.000 overleden Nederlanders in 2018 in totaal voor 18,6 miljard euro aan eigen vermogen hebben achtergelaten. Omdat het afwikkelen van een nalatenschap en de erfbelasting een lang proces is, lijken deze cijfers oud, maar zijn ze kakelvers.

Over nalatenschappen of erfenissen zou eigenlijk veel meer gekakeld moeten worden. Want alleen als je weet waar je erfgenamen prijs op stellen, kun je er rekening mee houden. Gemiddeld genomen liet een overleden Nederlander in 2018 € 122.000 na. Daar betaal je als kind van een overleden ouder afgerond € 10.000 erfbelasting over.

Wie slim is, schenkt bij leven een deel van zijn vermogen aan kinderen. Jaarlijks kan € 5.500 belastingvrij geschonken worden. In 2021 is dit eenmalig verhoogd naar € 6.600. Zo wordt de nalatenschap steeds kleiner en dus de belasting lager. Kakelen over belasting en erfenissen. Doet u dat gewoon eens met elkaar of met een deskundige adviseur. Dan verloopt een aangifte erfbelasting stukken aangenamer.