De beste doortrapper van Landsmeer

'De beste doortrapper van Landsmeer'. Dat stond boven een artikel in de Kompas van week 15. Het was mooi te lezen dat de initiatiefnemers, René van Dongen van The Cool Biking Company Rachel Plaggenburg, Buurtsportcoach, een lans braken om ouderen van 60+ te motiveren om te (blijven) fietsen. Ook de gemeente Landsmeer bij monde van wethouder Sociaal Domein, Mandy Elfferich, beaamde het nut. Zoals ze zegt: “Veel ouderen pakken de fiets om een rondje door de omgeving te rijden, maar ook om boodschappen te doen”.

Als fervent doortrapper van boven de 65 kan ik dat beamen, maar waarschuw wel dat fietsen door het Lint (Noordeinde, Dorpsstraat en Zuideinde) af en toe met ware doodsverachting gepaard gaat. Je moet wel haast suïcidaal zijn om je als oudere op bovengenoemde wegen per fiets te verplaatsten. Dat geldt overigens niet alleen voor ouderen maar ook voor ouders met schoolgaande jeugd.


Vooral als sommige automobilisten vrij baan hebben worden ongekende snelheden gehaald, zelfs het openbaar vervoer rijdt dan vaak harder dan toegestaan. Als er files ontstaan of veel langzaam verkeer op het Lint rijdt gaat het uiteraard een stuk beter.


Fietsers zijn dan de snelheidsbeperkende maatregel die zo sterk gemist wordt. Want op het Lint, met hier en daar een vlak plateau, zijn hoge snelheden te bereiken. Het Noordeinde, met veel bochten, wordt door sommigen gezien als een uitgelezen plek om je stuurmanskunst bij hoge snelheid uit te oefenen.


Het zou mooi zijn als de voetpaden die parallel lopen aan de west- en oostkant van het Lint aangepast worden en deze te combineren met fietspaden. Op deze manier kunnen de scholen en de winkels bereikt worden zonder van het Lint gebruik te moeten maken.


In plaats daarvan zijn er helaas extra barricades opgeworpen en worden de fietsers gedwongen de Dorpsstraat zoveel mogelijk te berijden en gebruik te maken van de onoverzichtelijk kruising van Beekstraat-Dorpsstraat.


Het zou fijn zijn als iedereen zich aan de maximale toegestane snelheid van 30km/u zou houden (ook als het ogenschijnlijk rustig is). Het zou fijn zijn als er een (fiets)verkeersplan komt waarmee de fietsers in bescherming genomen worden. Het zou fijn zijn als het Lint fietsvriendelijker ingericht zou worden.


Zeker in deze coronatijd, waar inderdaad steeds meer mensen het openbaar vervoer mijden, is dat uiterst actueel. (afgelopen jaar waren er in Nederland minder doden in het verkeer maar zijn er meer fietsers omgekomen).


Haijo D. van der Werf, Landsmeer