Els begeleidt onder meer EK-gangers Hariëtte en Imke van den Berg (moeder en dochter) op respectievelijk Stakkato en Alleger.
Els begeleidt onder meer EK-gangers Hariëtte en Imke van den Berg (moeder en dochter) op respectievelijk Stakkato en Alleger. ((Foto: Aangeleverd))

Voor Els Schotman telt alleen de maximale winst

Algemeen

door Marcel van Stigt

DEN ILP - Een in het voorjaar opgelopen bekkenfractuur dreigde het feestje voor haar te vergallen, maar ze is op tijd hersteld. En dus reist Els Schotman binnenkort af naar het Oostenrijkse Stadl Paura. Daar begeleidt ze als trainster de Nederlandse ruiters die op 26 tot en met 29 augustus deelnemen aan de Europese Kampioenschappen voor Haflingers, een paardenras dat van oorsprong uit dorpje Hafling in Zuid-Tirol komt. Er liggen kansen voor de Nederlandse ploeg en Els gaat voor de maximale winst.

Spierbeheersing en ‘Fingerspitzengefühl’. Dat zijn volgens Els de twee vereisten om een paard te kunnen dresseren. Met name dat laatste luistert heel nauw; het is voor haar dan ook niet verwonderlijk dat mannen die de paardensport op hoog niveau beoefenen chirurg of muzikant zijn. Maar zelf beheerst ze de fijne kneepjes ook. Ze heeft zelf in diverse disciplines paardgereden, heeft zich opgewerkt tot trainster en ze is zowel Meester Hoefsmid als veterinair homeopaat. Ook heeft ze zelf in Amsterdam-Noord en in Den Ilp een manage gerund.

De afgelopen drie jaren heeft Els Schotman toegewerkt naar het komende EK. Als trainster ontfermt ze zich over de twaalfkoppige Nederlandse ploeg die aan het onderdeel dressuur deelneemt. Er zijn drie categorieën: Dressuur jonge paarden, Dressuur middenklasse en Dressuur zware klasse. “De twaalf deelnemers zijn allemaal toppers, met onder meer titelverdedigster Mariska Krowinkel”, aldus Els. “Mijn taak is het om in de voorbereidingen het laatste puntje op de ‘i’ te krijgen. Details zijn daarbij heel belangrijk. Zo gebruik ik de in de paardenwereld bekende rode lintjes. Als een hengst een rood lintje om de staart draagt, betekent dat dat die kan trappen. Afstand houden is dan het devies. Ik draai bij al onze hengsten een rood lintje om de staart. Niet dat ze trappen, maar dan worden ze in ieder geval met rust gelaten. Ik ga voor de volle honderd procent voor de winst; ik wil niet ook maar één procent laten liggen.”

De kijkers van de reguliere sportprogramma’s zullen hoogstwaarschijnlijk van de verrichtingen van de Nederlandse ploeg verstoken blijven. Maar de wedstrijden worden wel rechtstreeks uitgezonden op Clip my horse. Met hopelijk huldigingen in het Oranje versierde Holland House.