NOL is bezig met het aanbrengen van de streetart.
NOL is bezig met het aanbrengen van de streetart. (Foto: Sanne Couprie)

Muurschilderingen over online privacy

Algemeen

NOORD - Twee muurschilderingen over het thema privacy en toenemende digitalisering zijn afgelopen zaterdag officieel onthuld door wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur en Digitale Stad). Zij hing in de stadsdelen Noord en Zuidoost nabij de kunstwerken een plaquette op met een toelichting bij het ontwerp. De werken zijn gerealiseerd op initiatief van Street Art Museum Amsterdam (SAMA) en gekozen uit een selectie door buurtbewoners.

De gemeente Amsterdam ondersteunt het project. De muren zijn beschikbaar gesteld door Eigen Haard, Rochdale en Stichting Hondsrugpark. De kunstwerken werpen op hun eigen manier licht op het thema privacy en werden in de afgelopen week geschilderd door de kunstenaars NOL en York One. In Zuidoost maakte graffitikunstenaar YorkOne een letterkunstwerk met de tekst: ‘Data does not define me’. York One: “Mijn ontwerp is een stille aanklacht naar de datahonger van bedrijven en het daarmee samenhangende gebruik van algoritmes: de mens laat zich niet in data vangen.”

In Noord - in de Tjalkstraat - maakte NOL streetart met levendige figuurtjes die op je privacy inbreken door naar binnen te kijken of je proberen af te luisteren. Hiermee roept de kunstenaar mensen op bewust te blijven van hun (online) omgeving en zichzelf te beschermen. Wethouder Meliani: “Met hun verbeelding en kritische reflecties helpen kunstenaars ons na te denken over belangrijke onderwerpen. Onze samenleving digitaliseert en verantwoord gebruik van data en technologie is cruciaal. De muurschilderingen van het Privacy Project zijn zichtbaar voor iedereen en dagen zo heel Amsterdam uit om stil te staan over het gebruik van hun data en hun privacy.” Op 7 juli volgt er binnen hetzelfde project nog een derde kunstwerk in stadsdeel Nieuw-West van kunstenaar Oxenmystic.