Ambtenaren gaan in de schoolbanken en krijgen les in participatie.
Ambtenaren gaan in de schoolbanken en krijgen les in participatie. (Foto: Pixabay)

Ambtenaren krijgen les in participatie

Algemeen

NOORD - Als je burgerparticipatie beter en effectiever wil maken moet je daarvoor niet alleen bestuurders maar ook ambtenaren trainen. Vruchtbare en begrijpelijke communicatie met bewoners bij allerlei gemeentelijke plannen en het vermogen tot goed luisteren is immers niet iedere ambtenaar gegeven. Er komen daarom lessen voor ambtenaren om participatie beter en effectiever te laten verlopen, kondigde portefeuillehouder Esther Lagendijk afgelopen woensdag in de stadsdeelcommissie aan.

door Tom Tossijn

Nogal wat participatietrajecten in Amsterdam komen moeizaam van de grond omdat de ambtenaren - ook in Noord - niet gewend zijn om de opvattingen van bewoners, actiegroepen en andere burgerinitiatieven in hun plannen te verwerken. Luisteren naar burgers en creatieve omgang met hun standpunten is lang niet iedere overheidsvertegenwoordiger gegeven. Ambtelijke kromtaal, defensief reageren, onwennigheid in reacties op de vaak ongezouten inspraak van Amsterdammers, niet positief vormgeven van de inbreng van omwonenden bij ontwikkelings- en bouwprojecten, het koesteren van verborgen agenda’s… er zijn talloze voorbeelden van ambtelijk onvermogen om burgers echte invloed te geven op gemeentelijke plannen.

Noord wordt Gehoord

Eén sprekend voorbeeld is de ronduit slechte samenwerking tussen ambtenaren en presentatoren/bewoners van enkele maanden geleden rond Noord wordt Gehoord en de Burgerzaalgesprekken in de Tolhuistuin. De eenzijdige opstelling van ambtenaren, ongevraagd ingrijpen in het debatprogramma en de beïnvloeding van sprekers zorgden voor een gebrek aan wederzijds vertrouwen en leidden na een fikse ruzie tot het stoppen van het project. Met haar aankondiging van de participatielessen lost portefeuillehouder participatie Esther Lagendijk een deel van haar eerdere belofte in dat zo snel mogelijk vernieuwing van participatie zal plaatsvinden. Na het conflict rond Noord wordt Gehoord had ze in de stadsdeelcommissie toegezegd dat ze een plan van aanpak over de invloed van burgers op tafel zal leggen. Er komt nu zelfs een stedelijke ‘democratiseringsopleiding’ voor ambtenaren. Daar leren projectleiders en ambtenaren hoe ze zo effectief en concreet mogelijk moeten overleggen met Amsterdammers. Binnenkort is er een bijeenkomst in Noord van Esther Lagendijk samen met wethouder Rutger Groot Wassink met enkele tientallen actieve Noorderlingen over het door hen recent opgestelde participatieprotocol.

Woordenboek

Een schrijfcursus toevoegen aan het opleidingspakket zou overigens geen overbodige luxe zijn. Want commissielid Canan Uyar hekelde samen met andere commissieleden bij de behandeling van het agendapunt over het ‘Beleidskader participatie’ de kromtaal waarin die nota is gesteld: “De stadsdeelcommissie vindt het jammer dat onze burgers zich met een woordenboek door dit beleidskader heen moeten zwoegen door het gebruik van nodeloos ingewikkelde termen als ‘mutatis mutandis, negotiation strategy, vigerende inspraakverordening en zero-sum element’ in de nota”. Wie dat Beleidskader doorworstelt moet inderdaad een flinke dosis moed en doorzettingsvermogen hebben verzameld om elf pagina’s ambtenarenjargon te doorworstelen. Daarom pleitte Uyar ervoor om het Participatieprotocol dat bewoners zelf hebben opgesteld als helder geschreven leidraad te nemen voor het participatiebeleid. Of en hoe dat gebeurt zal over een paar weken blijken als de bijeenkomst met bewoners is gehouden door de bestuurders.