Saskia Groenewoud
Saskia Groenewoud (Foto: Rob Beense)

Vervolg van voorpagina

'Groei van Noord is geweldige puzzel'

Essentieel voor elke stad zijn verbindingen. Noord ‘is en blijft reuze in trek' en er zullen dus ‘meer mensen op straat komen'. Het doel van Groenewoud is dat het stadsdeel daarbij ‘op een leefbare manier bereikbaar' blijft. Niet alleen door nieuwe verbindingen over of onder het IJ, maar er moet ook worden onderzocht of er een Schellingwouderlaan dient te komen voor fietsers, ten zuiden van Rietland en Vliegenbos, dus niet alle fietsverkeer via de Nieuwendammerdijk en al helemaal niet door het Rietland. 


De ‘groene scheggen' die door Noord de stad binnendringen wil Groenewoud zoveel mogelijk behouden. Ze reikt ons de Integrale Landschapskaart Amsterdam-Noord aan, waarop ze prat gaat en die een ‘aanwijzend plan' is, een ‘onderlegger' voor de groenvisie en de omgevingsvisie op het toekomstige Noord. Ondertussen ligt ze onder vuur over haar plan door het Vliegenbos een fietsroute naar het Oostveer aan te leggen. Voetgangers kwamen in fel verzet, maar ze wijst erop dat het Vliegenbos altijd gedeeld is door wandelaars en fietsers. En wat haar raakt: "Ondanks conflicten is de gemene deler voor alle omwonenden: we houden van het bos.”

Hoe wil zij als stadsdeelbestuurder herinnerd worden? Als bestuurlijk facilitator van een glanzend nieuw Noord of als hoeder van het kwetsbare groen en de cultuurhistorische parels van Noord? In één lange zin: "Dat ik heb mogen werken aan een duurzaam Noord, duurzaam in brede zin; dat je hier kunt opgroeien maar ook later een huis vinden; dat we de klimaatopgave goed hebben aangepakt; dat je hier goed naar school kunt gaan en naar je werk; dat Noord bereikbaar is. Dat je hier goed en prettig kunt leven, ook in en dankzij het groen. Dat vergt heel wat gepuzzel met heel veel lastige puzzelstukjes.”