Knelpunten op elektriciteitsnet

NOORD - Netbeheerder Liander heeft de gemeente laten weten dat in Buiksloterham/Overhoeks de maximale capaciteit is bereikt voor het leveren van elektriciteit. In het Westelijk Havengebied is dit waarschijnlijk ook op korte termijn het geval. Amsterdam roept het kabinet op te investeren in het elektriciteitsnetwerk.

'Zorgen om de toekomst-bestendigheid '

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid): "We staan als stad voor enorme opgaven. We moeten complete, nieuwe wijken bouwen met naast woningen óók scholen, winkels, kantoren en bedrijfsruimtes. En we moeten een ingrijpende energietransitie vormgeven. Dat vraagt veel van ons elektriciteitsnet. We maken ons daarom grote zorgen om de toekomstbestendigheid van het net."

Van Doorninck: "De knelpunten die nu in Amsterdam ontstaan, dreigen ook te ontstaan op andere plekken in Nederland. Dat vraagt om actie op nationaal niveau. We doen een dringend beroep op het kabinet om meer financiële middelen waarmee netbeheerders het elektriciteitsnet op tijd kunnen uitbreiden. Zo kan een herhaling van de situatie zoals die nu is ontstaan, voorkomen worden. We moeten er ook voor zorgen dat netbeheerders meer regie en sturingsmogelijkheden in handen krijgen om energiebesparing bij grootverbruikers van stroom af te dwingen. Het huidige systeem waarbij netbeheerders iedereen moeten aansluiten die zich meldt, ongeacht hun verbruik, is niet langer houdbaar.”