Esther bij de tweede buurtbudgetbijeenkomst Terrasdorp.
Esther bij de tweede buurtbudgetbijeenkomst Terrasdorp. (Foto: Marlise Steeman)

'Cultuuraanbod moet bijdragen aan sociale cohesie'

door John Jansen van Galen en         Tom Tossijn

NOORD - In de serie interviews met Bekende Noorderlingen deze keer een gesprek met Esther Lagendijk, Noords bestuurder met de portefeuilles werk, cultuur, jeugd, welzijn en zorg. In die hoedanigheid werkt ze hard aan uitbreiding van de culturele lappendeken van Noord.

'Hoe moet het nu verder met de participatie van burgers?'


'Alles met mensen' pleegt Esther Lagendijk te antwoorden als schoolklassen haar vragen wat ze in het bestuur van Amsterdam-Noord doet. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van haar brede portefeuille waarin werk en inkomen, onderwijs en jeugd, welzijn en zorg, sport en cultuur samenkomen. Vandaag vormt cultuur de hoofdmoot van ons gesprek.


De portefeuillehouder ontvangt ons in het stadsdeelkantoor waar ze vanwege corona en verbouwingen voor het eerst in lange tijd weer aanwezig is. De avond tevoren heeft ze met de stadsdeelcommissie besproken waarom het project Noord wordt Gehoord spaak liep. "Naarmate je meer mensen bij het beleid wilt betrekken", schetst ze, "roep je grotere verwachtingen op over de invloed van bewoners. Ik was heel blij dat het gesprek gisteravond niet in een welles-nietes-sfeer plaatsvond. Algemeen was de vraag: hoe moet het nu verder met de participatie van burgers? Dat zijn we aan het uitzoeken. Buurtbudgetten zijn er een mooi voorbeeld van. Ik ben hier super-idealistisch in: ik geloof er in dat we het samen kunnen doen, al moet het individuele belang van de burger soms wijken voor het grotere belang van het stadsdeel."

Complex

Esther Lagendijk (1971, GroenLinks) is geboren in Amsterdam, groeide op in Apeldoorn, woont in Tuindorp Oostzaan en was directeur van Over het IJ Festival. Haar ervaringen in de theaterwereld zijn in haar portefeuille onontbeerlijk: “De culturele sector is heel complex met kleine en grote aanbieders, in tal van disciplines. Dan helpt het als je zelf een theaterachtergrond hebt.” Ook helpen haar eigen ervaringen bij het vinden van locaties voor kunst en cultuur in de buurt. “Ik heb altijd gewerkt vanuit een band met de locatie, en ook tussen cultuur met welzijn. Dat blijf ik doen in Noord: er moet een volwaardig professioneel cultureel aanbod gecreëerd worden dat ook bijdraagt aan sociale cohesie.” Een voorbeeld: de geliefde, door bewoners gedragen volksopera. Lagendijk noemt de Banne en de Kleine Wereld als locaties die een culturele injectie goed kunnen gebruiken. Noordje (kunsteducatie voor kinderen) gaat bijvoorbeeld samenwerken met een nieuwe jeugd-accommodatie in Banne Buiksloot.

Ambities

De ambities voor de culturele ontwikkeling van Noord, door Lagendijk uitgewerkt met cultuurambtenaar Louis Pirenne (zie het Noord-Amsterdams Nieuwsblad van week 14), zijn niet gering. Er gaat veel gebeuren. "Noord heeft een culturele geschiedenis van: laat duizend bloemen bloeien. Die pioniers willen we toegang geven tot nieuwe locaties. Maar we moeten instellingen van elders niet buitensluiten”. Lagendijk wordt geïnspireerd door bijvoorbeeld het Bijlmer Park Theater of De Meervaart, geworteld in vergelijkbare stadsdelen (Zuid-Oost, Nieuw-West). "We kunnen veel leren van deze twee.”

Lees verder op pagina 14