Milou Mulder (links) en José Berkhof waken over Het Twiske.
Milou Mulder (links) en José Berkhof waken over Het Twiske. (Foto: Rodi Media/MvS)

De waakhonden van Het Twiske

REGIO – Stichting Hart voor het Twiske is kandidaat voor de Zaanse Natuur- en Landschapsprijs, een pril initiatief van de Bredenhofstichting. De prijs wordt op 2 oktober voor het eerst uitgereikt tijdens een feestelijke natuurmarkt in de Zaanse Bullekerk. Voorzitter Milou Mulder en secretaris José Berkhof zien het als een erkenning voor de onophoudelijke inzet van hun stichting om Het Twiske te behoeden voor schade aan flora en fauna. En mochten ze de prijs winnen – een bedrag van € 3.500 – dan reserveren ze dat alvast om proceskosten te dekken. De gang naar de rechter lijkt immers onvermijdelijk om commerciële bedreigingen te pareren.

door Marcel van Stigt

De roerdomp, de bruine kiekendief, de snor, de rietzanger en noem ze allemaal maar op. Alleen al aan vogels huisvest Het Twiske niet minder dan honderdtwintig soorten. Een bont gezelschap dat zich daar thuis voelt en zich graag laat horen. Maar dat moet wel zo blijven. En de Natura 2000-status die aan het recreatiegebied is toegekend biedt daarvoor geen garantie. Reden genoeg voor Stichting Hart voor het Twiske om zich als behoeder van de natuur op te werpen. ‘’Waakhonden,’’ noemt voorzitter Milou Mulder hen zelf. “We worden weleens weggezet als activisten, alsof we zeurpieten zijn. Maar we zijn bezorgde burgers.”

“En wat verdwijnt, komt niet meer terug”, vult secretaris José Berkhof aan.

José Berkhof zet zich al jaren in om de natuur in Het Twiske te beschermen. Ze richtte daartoe het Platform TwiskeGeenPretpark op. Doelstelling: de balans, die steeds nadrukkelijker dreigt over te hellen naar recreatieve doeleinden, bewaken. Mede omdat José nooit zomaar wat roept, maar goed beslagen ten ijs komt boekte ze al snel twee successen. Het plan om een kanaal aan te leggen voor motorboten ging van tafel. Hetzelfde gebeurde met het voornemen voor een camping met vierhonderdvijftig campingplaatsen, drie golfbanen, Landall Greenparkhuizen, een wellnesscentrum en een weg.

José werkte al samen met de in 2012 opgerichte Stichting Hart voor Het Twiske en doet dat nu nog nadrukkelijker als secretaris. De reden: als stichting sta je sterker bij het aanspannen van een gerechtelijke procedure. Los daarvan is het op zijn minst handig om de krachten te bundelen. Beide instanties dienen hetzelfde doel en José zit sowieso op één lijn met voorzitter Milou Mulder.

De twee dames, beiden woonachtig in Oostzaan, komen regelmatig in Het Twiske en genieten daar van de flora en fauna. Maar de natuur


Lees verder op pagina 7