Mogelijkheden van het Landsmeerderveld

Het Landsmeerderveld wordt doorsneden door een 150 kV hoogspanningslijn en het wordt gewenst geacht om ter weerszijden van de as van die lijn een strook van 80 meter geheel vrij te houden van bebouwing. Daarmee vervalt circa 36 hectare als woonbestemming. Groenbestemming en andere bestemmingen kunnen uiteraard wel worden behouden.


Het Landsmeerderveld meet, de reeds bebouwde randen, de woonwijk Nieuwe Gouw en het Kistenmakereiland niet meegerekend, ongeveer 318 hectare. Het lijkt redelijk om daarvan 40 % te reserveren voor structureel en recreatief groen en hoofdinfrastructuur, zoals een betere toegangsweg tot Landsmeer, waar het Zuideinde de verkeersdruk niet meer kan verwerken zonder risico's voor de veiligheid van weggebruikers en aanwonenden. Voor groen en hoofdinfrastructuur inclusief de hoogspanningslijn derhalve circa 127 hectare.


Een gedachte zou kunnen zijn om de strook ten zuiden van de hoogspanningslijn te bebouwen met een woningdichtheid met een iets meer stedelijk karakter, bijvoorbeeld 50 wooneenheden per hectare. Uitzondering zou kunnen worden gemaakt voor het deel dat zowel ten Zuiden van de hoogspanningslijn als ten Westen van het water Nieuwe Gouw is gelegen. Dat beslaat circa 11 hectare en daarvan zou ruim 3 hectare de groenbestemming krijgen en ruim 7 hectare woonbebouwing met 30 wooneenheden per hectare.


Het deel ten Noorden van de hoogspanningslijn is totaal circa 205 hectare en daarvan zou dus circa 66 hectare groenbestemming krijgen en circa 139 hectare woonbebouwing, met een woningdichtheid van 30 wooneenheden per hectare, ongeveer overeenkomend met de wijk Nieuwe Gouw en daarbij is structureel groen en sub-infrastructuur op wijkniveau inbegrepen.


Te denken valt aan twee - eventueel drie - woonkernen, gescheiden door groengebieden. Een structuurplan in deze zin zou daarmee kunnen voorzien in de bouw van circa 6600 wooneenheden. De gemiddelde woningbezetting in Landsmeer is 2,38 inwoners per woning en als die in het Landsmeerderveld daaraan gelijk zou zijn dan zou dat ruimte bieden aan circa 15.700 inwoners.


Laten we wel bedenken dat de vraag niet is óf het Landsmeerderveld zal worden bebouwd, maar wel door wie en wanneer. De door de gemeente Amsterdam voorgenomen bouw van een groot aantal monsterlijk grote windturbines legt al bij voorbaat een onoverkomelijke belemmering op het bebouwen van het grootste deel van het Landsmeerderveld. Er zal alles in het werk moeten worden gesteld om de bouw van dit windturbinepark te voorkomen. Terecht heeft ook Landsmeer ertegen geprotesteerd.


Ir. G.H. Kellersmann