Rick met zijn handpan in winkelcentrum Boven 't Y.
Rick met zijn handpan in winkelcentrum Boven 't Y. (Foto: Alexandra Klein)

Rick blij verrast door Noord

NOORD - Het is tegen drieën als ik winkelcentrum Boven ’t Y binnenloop. Voor coronatijden is het er druk. Gezinnen met jonge kinderen, groepjes pubers en ouderen met rollators lopen er door elkaar rond in een vrolijke mengelmoes. De lucht is strakblauw en de zon schijnt. Voor de McDonald’s zit Rick (27 jaar) met zijn handpan. Zijn handen vliegen over het instrument waardoor het winkelcentrum gevuld wordt met dromerige klanken. De muziek brengt je gemakkelijk in vervoering en voelt tegelijk ontspannend aan. Een man, vrouw en hun jonge kind staan gebiologeerd te luisteren. Aan het eind van het nummer maken ze een kort praatje, gooien wat geld in Ricks tas en lopen weer door.

door Alexandra Klein

Zijn handen vliegen over het instrument waardoor het winkelcentrum gevuld wordt met dromerige klanken


“Amsterdam-Noord heeft mij blij verrast”, vertelt Rick. Normaal gesproken speelt hij uitsluitend in het centrum. Daar verdient hij, mede door de toeristen, genoeg om van te leven. Maar vanwege corona zijn alle straatartiesten uit het centrum verbannen en is hij aangewezen het Buikslotermeerplein. Hij had er niet veel van verwacht, maar het publiek heeft hem warm verwelkomd. “Er zijn hier mensen die naar mij toekomen en mij bedanken voor het maken van muziek. Dat maak ik niet vaak mee.” Er stopt een oudere mevrouw met een rollator. “Zo ga je het niet redden hè”, zegt ze met een knipoog. Ze doelt erop dat ons gesprek hem van z’n werk houdt. Later vertelt Rick dat die mevrouw elke dag langskomt voor een praatje. “Naast de ouderen worden ook veel mensen met een Caribische achtergrond enthousiast van mijn muziek. De handpan stamt namelijk af van de steeldrum en die wordt in de Caribbean veel gebruikt. Mijn muziek maakt hen nostalgisch."

Volgens collega straatmuzikanten behoort hij tot de vijf beste handpan-spelers van Nederland


Als zoon van twee leraren op de VU lag een toekomst als straatmuzikant niet voor de hand. Na zijn middelbare school studeerde Rick muziektherapie aan de Hoge School Leiden, maar het theoretische deel van de studie lag hem niet. Hij stopte en werd op zijn vierentwintigste fulltime straatmuzikant. Het grootste voordeel? De vrijheid. Rick componeert zijn eigen muziek en behoort volgens collega straatmuzikanten tot de vijf beste handpan-spelers van Nederland. Hij is benaderd door een label dat samen met hem meer naamsbekendheid wil geven aan het instrument, dat pas sinds het jaar 2000 bestaat. “Hopelijk biedt die samenwerking een opstapje naar banen waarbij ik met de handpan lessen of workshops kan geven.”


En het conservatorium? “Misschien, maar dan raak ik wel wat van die vrijheid kwijt en dat maakt het muziek maken nou juist zo leuk. Daar moet ik dus nog even over nadenken.”