Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Stopera vergeet zwaar verkeer in Noord

NOORD - De gemeente wil het zware vrachtwagenverkeer in Amsterdam aanpakken. Iets wat menige dijkbewoner in Noord zal toejuichen, want vaak staan bewoners van de Nieuwendammerdijk, de Schellingwouderdijk, Kadoelen, Oostzanerwerf en de weggetjes rond Ransdorp en Zunderdorp met kromme tenen te kijken naar de strapatsen van vrachtwagenchauffeurs achter het stuur van hun kolossen over de smalle kwetsbare dijken.

door Tom Tossijn

Bewoners raken maar niet gewend aan het getril en gebibber van hun matig gefundeerde dijkwoningen als er weer zo’n vrachtwagen ondanks het inrijverbod langs komt. En voor fietsers en ander verkeer zijn grote vrachtwagens in woongebieden ronduit gevaarlijk. Niet dat verkeersbeperkingen altijd helpen: vaak wordt het vrachtwagenverbod straal genegeerd door de chauffeurs.

Noord dreigde echter in de aanpak van het vrachtverkeer vergeten te worden. Een nota uit de Stopera die het probleem wil aanpakken is pijnlijk onvolledig, zo bleek in de vergadering van de stadsdeelcommissie vorige week. De Nota Zwaar Verkeer gaat alleen over doorgaande routes als Zeeburgerdijk, De Ruijterkade of Houtmankade. De smalle dijkjes in kwetsbare dorpen en wijken van Noord worden nergens genoemd, terwijl daar toch wel wat aan de hand is. Over dit gemeentelijke dedain was de stadsdeelcommissie nogal ontstemd. Portefeuillehouder Verkeer en Vervoer Saskia Groenewoud kon zich geheel vinden in die kritiek. De zwaar-verkeersproblemen in Noord zal ze voorleggen aan B&W. Het DB zal daarbij suggesties doen voor het niet meer verstrekken van ontheffingen, aanpassing van vuilniswagens en realiseren van cameratoezicht. Het DB zal vooral pleiten voor een aparte Nota Zwaar Verkeer in Noord.