Er wordt getraind op atletiekcomplex Krijtmolenpark.
Er wordt getraind op atletiekcomplex Krijtmolenpark. (Foto: Rob Beense)

'Jij drie rondjes rennen'

NOORD - Zaterdagochtend tien uur, grimmig koud, kille regen, maar tientallen kinderen van omstreeks 10 jaar hollen het nieuwe atletiekcomplex Krijtmolenpark in Amsterdam-Noord op. "Jij drie rondjes rennen", sporen jongemannen, in groen jack met de opdruk AV ATOS Trainer, hen aan. "Twee rondjes! Jij vier." Een ander stelt plastic rondjes op voor een sprintje: "Let op, hè? Geel, geel, blauw, blauw, rood, wit. Ga!"

door John Jansen van Galen

Burgemeester Femke Halsema opent het nieuwe Krijtmolenpark


"Eerst warm lopen, straks gaan ze ver- en hoogspringen", zegt voorzitter Bert Schalkwijk, oud-wethouder van Monnickendam. Hij is ‘blij' met het nieuwe complex maar ook ‘een beetje verdrietig' om het verdwijnen van het oude, dat iets noordelijker mooi beschut lag, op een afstand die een beetje kogelslingeraar met gemak overbrugt. Het moest verhuizen omdat daar, aan het kanaal, ‘gestapelde stadsvilla's' gebouwd gaan worden. Op 9 april zal - corona volente - burgemeester Femke Halsema het nieuwe Krijtmolenpark openen. De voorzitter wees haar er met succes op dat haar verre voorganger, Ivo Samkalden, in ’69 het oude complex opende: goed voorbeeld doet goed volgen.

Het is bovendien een publieke voorziening: als ATOS niet traint en er geen schoolsport is, is het park voor iedereen toegankelijk en te gebruiken - al zal nog duidelijker moeten worden aangegeven wanneer dat het geval is. ATOS, ruim een halve eeuw geleden ontstaan uit een fusie van Atletika en OSV (een loot aan de Volewijckers-stam) telt tegen de 500 leden en dat is volgens Schalkwijk ook ‘nodig om de vereniging levend te houden'. Corona zorgde voor een lichte daling, de nieuwe accommodatie weer tot nieuwe toeloop. Dat volwassenen al ruim een half jaar niet mogen trainen is een probleem voor ATOS. Niet zozeer financieel want anders dan voetbal- of tennisclubs moet de vereniging het niet hebben van de baromzet (‘vooral thee, paar glazen wijn') maar wel qua ‘onderlinge samenhang': "De clubtrouw gaat ten onder." Vanuit het gloednieuwe clubhuis zien we langs het Noord-Hollands kanaal veel joggers hollen: ook atleten, maar ongeorganiseerd. Waarom zou een hardloper zich ook bij een club aansluiten.


Lees verder op pagina 6