Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Stadsdeelcommissie: lege briefjes

commentaar Tom Tossijn

NOORD - De bestuurders van Noord werden eind november vorig jaar opgeschrikt door een kritisch evaluatierapport van de universiteit van Tilburg over het Amsterdamse bestuurlijk stelsel. Het rapport bevatte vernietigende conclusies. De gekozen stadsdeelcommissies hebben te weinig bevoegdheden, geen eigen budget, ze mogen het verlengd lokaal bestuur niet controleren en kunnen alleen adviseren. Het zijn goedwillende, maar tandeloze clubjes.

Het bleek de rapporteurs niet mogelijk doorslaggevende voorstellen tot verandering te doen. De Gemeentewet verzet zich immers tegen een binnengemeentelijke bestuurslaag met heldere bevoegdheden en lokale macht. Alleen een echt lokaal gekozen bestuur met heldere bevoegdheden zou de afstand tussen kiezer en bestuur verkleinen. Das war einmal! Dus moest het rapport volstaan met kritiek op machteloze stadsdeelcommissies die meer verwachtingen bij kiezers oproepen dan ze waarmaken. En zijn voorgestelde oplossingen bepaald geen pareltjes van lokale democratie, want vernieuwingsmoeheid en wettelijke regels verhinderen doortastend ingrijpen.

B&W waren benieuwd hoe de stadsdeelcommissies hierover denken en vroegen alle zeven om hun wensen en suggesties. Dat viel in de Noordse stadsdeelcommissie niet mee. Een ouderwets politiek rondje armpje drukken benadrukte vorige week de verschillen in inzicht over het nut van het inzamelen van wensen en verlangens. De SP - al nooit een warme voorstander van het stadsdeelstelsel - sprak zich bij monde van Frans Rein Jurrema het duidelijkst uit tegen het inzamelen van opvattingen in de stadsdeelcommissies. Hij vond de toekomst van het Amsterdams bestuurlijk stelsel bij uitstek een aangelegenheid van de gemeenteraad en de partijen in de Stopera. Wensenlijstjes ophalen bij stadsdeelcommissies hoort daar volgens hem niet bij. PvdA, GroenLinks, D66, VVD en Partij van de Ouderen waren wél bereid een wensenlijstje aan B&W te sturen. Zij deden in een notitie een reeks suggesties: meer controle op het Dagelijks Bestuur, budgetrecht, meer ambtelijke ondersteuning, meer onafhankelijkheid en een inwonersloket waar burgers kunnen aankloppen over beleid en uitvoering. Plus tijdiger, meer pro-actieve communicatie door het stadsdeelbestuur, zeker bij hete hangijzers.

Door hun wankele positie hebben wensen van de Noordse volksvertegenwoordiging slechts marginale invloed. Misschien heeft Jurrema uiteindelijk gelijk: de stadsdeelcommissie heeft weinig meer in te brengen dan lege briefjes. Daar moet je dus niet zijn, hoe jammer ook voor de kiezer en hoe slordig ook met zijn stem wordt omgesprongen. De gemeenteraad is nu eenmaal de baas van de gemeente, de stadsdeelcommissies niet, zelfs niet over hun eigen gebied. Ook de Noordse burger moet dus maar aankloppen bij de Stopera.