Tijdelijke nieuwe locatie voor buurtorganisatie Flora 4 Life.
Tijdelijke nieuwe locatie voor buurtorganisatie Flora 4 Life. (Foto: aangeleverd)

Tweede keten voor Flora4Life

Algemeen

NOORD - Het huisvestingsprobleem van Flora4Life is bijna opgelost. De stichting die in de Florabuurt eb Bloemenbuurt klussen verricht voor wie dat zelf niet kan (de stichting die ruim 500 tuinen per jaar opknapt) krijgt van het stadsdeel twee eigen keten: een voor de vrijwilligers, doorgaans zes per dag, de ander voor gereedschap en materialen. Die komen op een braak liggend landje naast de grote parkeerplaats van het sportpark Buiksloterbanne.

Het stadsdeel verzekert de omwonenden dat zij daar ook bij gebaat zijn: Flora4Life zal daar tevens een oogje in het zeil houden tegen de ‘afval- en drugsoverlast’ – er wordt al jaren vanuit auto’s gedeald. “Daar hebben wij niet voor getekend,” zegt voorzitter Patrick van Bronswijk van de stichting. “Maar wij gaan het wel doen. We hebben namelijk veel ervaring met zulke jongeren.”

Oorspronkelijk was de bedoeling dat de drie ‘buurtplatforms’ – behalve Flora4Life ook On&Backstage en de Florakokjes (die maaltijden aanbieden aan arme gezinnen) samen hun intrek namen in het gebouw van de Antoniuskerk aan de Kamperfoelieweg. Dat stuitte echter op bezwaren: dit gebouw wordt soms aan derden verhuurd en in dat geval zou Flora4Life al zijn gereedschap en materialen tijdelijk moeten verhuizen.

Aan de slag

Toen de mannen van Flora4Life afgelopen week aantraden op hun nieuwe terrein moesten ze constateren dat daar nog niets in gereedheid was gebracht en gingen ze in armoede maar aan de slag in de Antoniuskerk. Maar het stadsdeel verzekerd dat de twee keten er binnenkort zullen staan.

Betreurt Van Bronswijk het niet dat deze locatie net buiten Floradorp ligt, over de grens met de Banne? “Nee, ik ben zelf geboren in de Banne,” zegt hij, “en opgegroeid in Floradorp. Ik voel mij in de eerste plaats Noorderling en Amsterdammer.”

Ponylandje

Wat er gaat gebeuren met het tegenoverliggende voormalige, thans overwoekerde ‘ponylandje’ is nog niet duidelijk. Er zijn bij het stadsdeel diverse plannen ingediend om daaraan een zogenaamd ‘buurtbudget’ te besteden. Van Bronswijk pleit voor een proeftuin om jongeren vertrouwd te maken met de natuur, bewoners van de Buiksloterdijk stellen een boomgaard voor met ‘wild fruit’.