Hanane vertelt over haar kersenboom.
Hanane vertelt over haar kersenboom. (Foto: Kiran Aluvihare)

Hanane’s rijke balkonoogst met groenten, fruit en bijzondere kruiden

Algemeen

NOORD - De Gezonde Stad maakt Amsterdam duurzaam en gezond door samen met Amsterdammers en andere koplopers projecten en events te starten. In hun serie Amsterdammer in het zonnetje geven zij aandacht aan Amsterdammers die in het klein bezig zijn met duurzaamheid. Afgelopen maand werd Hanane in het zonnetje gezet! In een flatwoning in Noord heeft zij haar eigen oase gecreëerd, een heuse balkontuin met jaarlijkse oogst van groenten, fruit en bijzondere kruiden.

De Gezonde Stad zet Amsterdammers in het zonnetje

“Het idee van de serie is dat Amsterdammers hun buren, vrienden of kennissen die in het klein met duurzaamheid bezig zijn op kunnen geven, zodat wij diegene in het zonnetje kunnen zetten. We willen namelijk laten zien wat voor mooie dingen mensen zelf al doen naast de grotere initiatieven die meer aandacht krijgen. Alleen samen, door de bewoners van de stad te betrekken, komen we tot een klimaatbestendige, circulaire en inclusieve stad.” aldus Isabelle van der Poel, Communicatiemedewerker bij De Gezonde Stad.

Heel veel oogst

Hanane: “Je komt eigenlijk te vroeg, want over een paar maanden zijn alle planten nog veel weelderiger! Er zijn al heerlijke aardbeien, hier, neem er een! De babyspinazie is ook al te plukken, en kruiden zoals fenegriek en munt, en dan komt er binnenkort nog veel oogst aan! Er staat ook nog Marokkaanse courgette (perfect voor in de tajine!), tomaten, aardperen, een kersenboompje, en echt nog veel meer!

Tekst gaat verder onder foto


Hanane plukt kruiden van haar balkon.
 - Kiran Aluvihare

Duiven namen het over

“Vorige jaren konden vlinders en vogeltjes hier nog komen maar de duiven namen het uiteindelijk over, dat is een probleem in de buurt, vandaar dat de buurman me heeft geholpen met een net. Het is zo bijzonder om te zien hoe snel planten en bloemen bijdragen aan de hoeveelheid aan insecten, en het gevoel van iets meer natuur zo simpel al kan worden gecreëerd.”

In de natuur

“Ik zou nog heel graag met de buurt willen regelen dat alle grauwe daken hier volledig begroeid zijn, er is zo veel ruimte, we zouden echt verandering teweeg brengen! Laatst ben ik tussen de planten gaan liggen, omhoogkijkend, dan zie je niks anders dan groen en voelt het echt alsof je volledig in je eentje in de natuur ligt. Echt enorm speciaal. Zelf alles planten, verzorgen en oogsten is het allermooiste, je geniet van alles, van begin tot eind.”

Laat het weten

Benieuwd naar de andere Amsterdammers in het zonnetje? Lees het op de tijdlijn van Instagram of Facebook van De Gezonde Stad. Ben of ken jij een Amsterdammer die wel eens in het zonnetje mag worden gezet vanwege al die duurzame acties? Laat het hen dan weten via hun website.


Kiran Aluvihare