Stijn Seip.
Stijn Seip. (Foto: aangeleverd)

Stijn Seip verlaat Nieuwendam

Algemeen

NOORD - Na bijna een halve eeuw verlaat beeldend kunstenaar Stijn Seip (83) de voormalige bakkerij aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord. Jarenlang legde zij in haar atelier haar geliefde Nieuwendam vast op canvas en in etsen. Zondag 12 september doet ze alle werken in de uitverkoop.

Al sinds 1975 woont Stijn Seip in het oude pand van bakkerij Kroes aan de Nieuwendammerdijk 301. De bakkerij was beroemd om zijn Duivekater, een zoet feestbrood. Toen Stijn in Nieuwendam kwam wonen, werd ze meteen getroffen door de schoonheid van eeuwenoude dijk. Dit inspireerde haar om het leven en de huizen vast te leggen in kleurrijke schilderijen. Na het overlijden van haar man - dichter Fred Portegies Zwart - begon ze in de voormalige bakkerij een galerie.

Uitverkoop

Inmiddels is het huis voor Stijn Seip echt te groot geworden. Bovendien wil ze graag nog een keer terug naar de binnenstad. Daarom houdt ze op zondag 12 september een grote uitverkoop voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Van 13.00 tot 18.00 uur is iedereen welkom in de galerie aan de Nieuwendammerdijk 301.