Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)
Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column

Burgers aan de macht

Burgerparticipatie is een belangrijk, discussievol en af en toe best een heikel thema. Dat is ook logisch, want dat wat er gebeurt in de wijken heeft een grote invloed op de mensen die er wonen. Het gaat namelijk om hun woonomgeving, vandaar dat ik vind dat zij er ook grote beslissingen over mogen nemen. Het teruggeven en soms terugeisen van zeggenschap aan bewoners is een maatschappelijke beweging die zich wereldwijd ontwikkelt in bijvoorbeeld steden als Barcelona, Madrid en Istanbul.

Ook het progressieve Amsterdam is een voorloper binnen deze beweging. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het betrekken van burgers op alle mogelijk manieren. Dat zorgt op allerlei fronten voor ongemak. De ambtelijke organisatie moet op een andere manier gaan werken; meer faciliterend, verbindend en meer als expert opererend. Ook bewoners krijgen een andere rol; zij krijgen veel meer zeggenschap, maar daarmee ook meer verantwoordelijkheid. Dit alles bij elkaar knaagt weer aan ons democratische stelsel met gekozen burgers die als volksvertegenwoordigers de beslissingen nemen (representatieve democratie). Dit hoeft elkaar niet te bijten. We moeten er gewoon goede afspraken over maken en dat gebeurt.

Lokale vraagstukken

De afgelopen jaren zijn er een flink aantal kaders opgesteld om de zeggenschap, en dus het eigenaarschap, van Amsterdammers te vergroten. Dat betekent ook dat de bevoegdheden weer meer lokaal, in de stadsdelen, moeten landen. Iedere buurt, ieder gebied kent weer andere vraagstukken en daarmee een andere aanpak. Tegelijkertijd kan de kracht van de stad, namelijk de aanwezigheid van kennis, organisatiekracht en budget, juist zorgen voor een professionele slagvaardigheid. We zijn er nog niet, nog lang niet, maar stapje voor stapje wordt hier naartoe gewerkt. Zo is het nieuwe bestuurlijk stelsel op harmonieuze wijze door de gemeenteraad goedgekeurd. Hierbij is er gelukkig weer een verschuiving van invloed naar de stadsdelen, en dus naar de Amsterdammers.

Bij de komende stadsdeelcommissie vergadering (vanavond al) wordt het nieuwe kader buurtrechten besproken. Hierbij wordt het mogelijk gemaakt om gemeentelijke taken, met bijbehorend budget, door bewoners te laten overnemen. En het nieuwe plan voor Buurtbudgetten in Noord ligt ook ter advisering. De afgelopen jaren zijn we daarmee in een aantal buurten succesvol aan de slag geweest. Mijn wens is hiermee toe te werken naar een buurtbegroting per buurt, zover zijn we nog lang niet, maar dit is een mooie eerste stap. Naast dat er geweldige projecten uit zijn voortgekomen, heeft het stadsdeel ook geholpen om belangrijke knelpunten in buurten op de stedelijke agenda’s te krijgen. Zo konden we met bewoners en in samenwerking met de stedelijke afdelingen speeltuinen en kruispunten aanpakken. Deze nieuwe manier van werken smaakt wat mij betreft naar meer.

Esther Lagendijk