Een aantal van de vrijwilligers voor het Floracentrum.
Een aantal van de vrijwilligers voor het Floracentrum. (Foto: Rob Beense)

Stichtingen straks dakloos

NOORD - De drie stichtingen Florakokjes, On & Backstage en Flora4Life in Amsterdam-Noord maken zich ernstige zorgen over een geschikte locatie voor hun werkzaamheden. Momenteel maken zij gezamenlijk gebruik van het Floracentrum op de Floraweg. Maar dit pand wordt vanaf augustus door de gemeente opgedoekt. Nu worden er gesprekken gevoerd met het stadsdeel om een andere, passende locatie te vinden. En daar wringt de schoen, dat wil niet zo goed lukken.

door Wendy Ruittemanz

'Het moet toch lukken om een geschikt onderkomen te vinden?'


"We zijn al een tijdje in gesprek met de gemeente", vertelt Patrick van Bronswijk van Flora4Life. "Momenteel loop ik een beetje gefrustreerd in het rond. Sterker nog. Ik lig er 's nachts wakker van! Want waar kunnen wij terecht? Wij hebben inmiddels acht locaties ingediend bij het stadsdeel waarvan wij denken dat ze super geschikt zijn. Ze hebben er nog geen een goedgekeurd. Dat is prima, maar ze komen ook niet met een andere oplossing. Ja, het Antoniushuis op de Kamperfoelieweg. Daar kunnen we aansluiten bij de 13 clubs die daar zitten. Wat ons betreft is dat geen optie. We mogen daar gebruik maken van bepaalde ruimtes, maar als ze verhuurd kunnen worden dan moeten onze spullen eruit. Dat is toch niet werkbaar?" Flora4Life heeft allerlei gereedschappen om (tuin)onderhoud in Floradorp te doen. Ook de ruimte die dan beschikbaar zou zijn voor de Florakokjes moet steeds opgeruimd en leeggemaakt worden zodat ook anderen gebruik kunnen maken van de keuken. "Deze situatie is verre van ideaal. Wij zetten ons allemaal met hart en ziel in voor de buurt en we werken hier keihard voor. Het moet toch lukken om een geschikt onderkomen te vinden? Op deze manier voel ik me echt niet gewaardeerd!"

Deze stichtingen zetten zich afzonderlijk en gezamenlijk onder meer in voor kinderen van minima, door verschillende activiteiten of voorstellingen voor ze te organiseren en samen gezond te koken. Ze helpen buurtgenoten op allerlei vlakken zoals onderhoud, klusjes maar ook bijvoorbeeld boodschappen. Verder zorgen ze wekelijks voor voedselpakketten voor minima in de buurt. Hopelijk komen ze samen met de gemeente toch tot een oplossing.