Waar ze uiteindelijk komen te staan is nog een beetje in nevelen gehuld.
Waar ze uiteindelijk komen te staan is nog een beetje in nevelen gehuld. (Foto: Pixabay)

'Minder weerbare wijken dupe'

NOORD - Je zou bijna denken dat de verhoudingen in de stadsdeelcommissie afgelopen woensdag werden overheerst door de verkiezingen. Waar normaal gesproken de commissieleden in alle rust en kalmte tweewekelijks met elkaar en het dagelijks bestuur in gesprek zijn en insprekers alle kansen krijgen, was er nu een fel debat tussen VVD en overige partijen over de plaatsing van windturbines in Noord.

door Tom Tossijn

Verkiezingskoorts leek zich even meester te maken van de stadsdeelcommissie afgelopen week. VVD’ers Peter Willing en het kersverse jonge fractielid Dylan Meijer vonden het eerdere advies van de stadsdeelcommissie over de plaatsing van windmolens niet ver genoeg gaan. Dat verzette zich immers niet fundamenteel tegen windturbines in Noord, maar pleitte voor een maximale invloed van bewoners op te nemen besluiten. Het nieuwe ongevraagde VVD-advies wilde het allemaal nog veel scherper, door de zoeklocaties in Noord alsnog een halt toe te roepen. Daar kon de rest van de stadscommissie niet in meegaan. Niemand van de overige commissieleden vond het geloofwaardig binnen nagenoeg twee weken met een nieuw advies richting B&W te komen. “Teleurstellend”, vond Meijer. Het verwijt van verkiezingskoorts en campagnegedrag wierp hij ver van zich. “We komen op voor de belangen van bewoners in Noord en dat doen we echt niet om stemmenwinst te verzilveren”, aldus Meijer.

Maar in de stadsdeelcommissie wist toen nog niemand - ook het DB kennelijk niet, want dat sprak er met geen woord over - dat wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) nog geen 24 uur later de knuppel in het hoenderhok zou gooien door haar besluit om minder windmolens bij IJburg te plaatsen (zie ook artikel elders in deze krant over aanpassing zoekgebieden). Dat kan langs de A10 en bij de Noorder IJplas tot nog meer windturbines leiden. Het verwijt van verkiezingskoorts gaat dus ook richting GroenLinks: "Het gebied met de meeste GroenLinksstemmers is nu geschrapt. Wat is dat voor een move, een week voor de verkiezingen?”, aldus Annemarie van Iren uit Schellingwoude in het Parool. Had het debat in de stadsdeelcommissie een andere uitkomst gehad als de wethouder één dagje eerder had gesproken? Commissielid Meijer: "Dat is natuurlijk speculeren. Maar we worden ingehaald door de feiten. Nu blijkt dus wel dat er veel meer scherpte in het debat moet komen, want in Noord zitten we echt niet te wachten op willekeur bij de plaatsing van grote windmolens”. Ook actiegroep Windalarm heeft inmiddels het besluit van Van Doorninck heftig bekritiseerd: "De minder weerbare wijken in Noord en Zuidoost lijken nu de dupe te worden. Het is een hard gelag voor de bewoners van Noord”, zegt Camiel Verberne van Windalarm Noord/Waterland. In mei besluit de gemeenteraad over de definitieve zoekgebieden voor windenergie.