Toenemende druk op alle groen binnen de stadsdeelgrenzen.
Toenemende druk op alle groen binnen de stadsdeelgrenzen. (Foto: Pixabay)

Groen in Noord steeds meer in gevaar

NOORD - Hét ‘groene’ agendapunt van de stadsdeelcommissievergadering van afgelopen week betrof het kappen van bomen in het Noorderpark en de faciliteiten voor evenementen. Maar het gesprek daarover werd meteen gevolgd door een nog veel groter ruimtelijk vraagstuk: de toenemende druk op alle groen binnen de stadsdeelgrenzen, ook buiten het Noorderpark.

door Tom Tossijn

De groene scheggen, het Vliegenbos, de groene oever van Schellingwoude, de Noorder IJplas, de buurtparkjes en kruidenrijke bermen, zelfs Landelijk Noord met zijn unieke dorpen – steeds meer liggen deze vanouds Noordse concentraties van stedelijk, landelijk groen en cultuurhistorie binnen de tentakels van grootschalige verstedelijking. Tot niet zo lang geleden was het groene karakter van Noord altijd een spreekwoordelijke gemeentelijke verantwoordelijkheid, iets waar je als lokale overheid én bewoners trots op was, zeker in Noord. Nu wordt groen een steeds groter zorgenkind, bleek in de vergadering van de stadsdeelcommissie afgelopen week. Zo hekelde inspreker Frank Alsema namens bewonersvereniging Amsterdam Noord Groene Stad aan het Water (ANGSAW) het gebrek aan groene ambities, zich uitend in 'vage sedumdaken en sjoemelgroen'. Een indrukwekkend voorbeeld van de steeds snellere teloorgang van het groen in Noord werd geleverd door een aantal in tijd variërende luchtfoto’s van inspreker Pieter Hettema. Daar waar een aantal jaren geleden Elzenhagen Noord en Zuid fraaie groene enclaves waren, is nu alles grauw van de bebouwing en wegen geworden. Er blijft steeds minder over van de spreekwoordelijke groene scheggen. Schokkend voor de toehoorders was dat de groene teloorgang en dus het stenen aanzien van Noord zich in zo’n korte tijd voltrekt. Er is deze week een petitie gestart door buurtbewoners die zich over de Noord-brede gevolgen van de grootschalige bouwwoede ernstig zorgen maken.

Liefst drie ambtenaren waren door het Dagelijks Bestuur van stal gehaald om de aanwezigen te voorzien van feiten en afspraken over het Noorderpark. Dat was wel verhelderend: eindelijk eens alles op een rij over evenementen en kappen in het park. Stadsdeelvoorzitter Erna Berends erkende in het debat dat het zogenaamde locatieprofiel voor evenementen zou moeten worden aangepast aan nieuwe inzichten. “Bewoners en bezoekers denken tegenwoordig heel anders over de grootschaligheid van feesten en evenementen.” Volgens haar betekent dat voor het middenterrein van het Noorderpark dat grootschalige of commerciële evenementen moeten worden geweerd. Flora en fauna zijn daarvoor veel te kwetsbaar.

En wat betreft het stadsdeelbrede groenbeleid: collega DB-lid Saskia Groenewoud wees erop dat Noord niet kan ontkomen aan verstedelijking. Amsterdammers moeten ook wonen en willen voldoende voorzieningen en mobiliteit. “Op termijn zullen er 180.000 tot 210.000 inwoners binnen de ring A10 in Noord wonen. Dan móeten we de stad wel verdichten, juist om het groene Waterland te ontzien. En in nieuwe wijken kan er best ruimte zijn voor een sterke groene structuur, maar niet al het groen kan overal blijven, al doen we heel wat om het groen te behouden”, aldus Groenewoud.

Voor de stadsdeelcommissie bleek dat niet genoeg. Het grootste probleem voor veel bewoners én voor menig commissielid is immers het gebrek aan invloed van de bewoners zelf. De stadsdeelcommissieleden willen dat ambtenaren en portefeuillehouders heel kritisch, bijvoorbeeld via een bomenschouw, samen met bewoners het kapbeleid onder de loep nemen. De bomenkaart (waarop je ziet hoe het staat met alle bomen en herplanten) verdient verbetering. Verder moet de gemeente veel meer kiezen voor kleinschalige evenementen in het Noorderpark zodat het groen wordt gespaard. Ook moeten parken veel beter toegankelijk worden voor mensen met een beperking.