Afbeelding
(Cartoon: Arend van Dam )

De eerste baltscapriolen

In de vrieskou van februari hebben vogels zoals Smienten en Kuifeenden massaal open plassen opgezocht, zoals de enigszins brakke Ouderkerplas. We telden wel extra veel Ganzen: naast de altijd aanwezige Grauwe- en Nijlganzen ook honderden Brand- en tientallen Grote Canadese ganzen. In de – mede door vrijwilligers – onderhouden wakken zwommen vooral Wilde- en Krakeenden bij elkaar.

Opvallend vonden we de grote groepen Meerkoeten, rustig bij elkaar in de weilanden. Normaal maken ze luidruchtig ruzie en vallen ze elkaar om ‘niks’ aan. Gekrakeel, dat je als wandelende, fietsende of varende voorbijganger doet glimlachen en misschien helpt om eigen ‘gedoe’ te relativeren.


In de vrieskou verstommen zinloze argumenten blijkbaar en helpen Meerkoeten elkaar bij essentiële zaken zoals overleven in de kou.


Zou dit ook werken voor lokale politici? Dat het bestuurlijke gekissebis van de afgelopen jaren tussen de ons omringende gemeentebesturen door de vrieskou is verstomd? Dat bestuurders en ambtenaren eindelijk wél een passende samenwerkingsvorm realiseren?


Zou toch mooi zijn als Oostzaan, Landsmeer en misschien nog een paar dorpen samenwerken aan een sterk bestuur voor onze vogelrijke groene buffer tussen de omringende steden.


Een sexy paringsdans met schuddende koppen


Ondertussen lopen temperaturen buiten op en kunt u de Weidevogels zien en horen aankomen: de Kieviten, Grutto's en Scholeksters. In de hoek tussen Van Beekstraat /westzijde fietspad heeft u de grootste kans om de eerste baltscapriolen van 2021 in de lucht te zien.


En de in het hele Landsmeerderveld zwemmende Futen trakteren u zomaar op een sexy paringsdans met hun lange witte nekken en schuddende koppen, inclusief het daaraan voorafgaande geven van cadeautjes.


Zo lief….



Hens Merel de Haas en Hanneke van Dusseldorp

Afbeelding