De Schaalsmeerpolder is een zeer vogelrijk gebied in het Wormer- en Jisperveld. Dit is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa.
De Schaalsmeerpolder is een zeer vogelrijk gebied in het Wormer- en Jisperveld. Dit is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. (Foto: Natuurmonumenten - Jurren Koerts)

Populaire wandelroute mogelijk afgesloten

REGIO - De wandelroute door de Schaalsmeerpolder in Wormerland is druk en bezoekers houden zich vaak niet aan de regels. Dat levert overlast op voor mens én natuur. Ondertussen staat het broedseizoen voor de deur: een tijd waarin vogels extra kwetsbaar zijn. Boswachters van Natuurmonumenten vrezen dat ze het rondje moeten afsluiten als de overlast niet snel afneemt.

Boswachter Hessel Zoer: “Graag delen we deze wandelroute met de omgeving en maken we het voor iedereen mogelijk om van de natuur te genieten. Maar de huidige overlast is groot en als we moeten kiezen, gaat uiteindelijk natuurbescherming voor recreatie.”

De Schaalsmeerpolder is een zeer vogelrijk gebied in het Wormer- en Jisperveld. Dit is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Het bestaat uit honderden weilandjes omgeven door ruisende rietkragen en smalle slootjes.

Natuurbescherming

Zoer licht toe wat het probleem is: “Mensen en honden lopen waar dat niet mag, er lopen honden los, hondenpoep wordt niet opgeruimd en er liggen vaak menselijke uitwerpselen. Bebording en het aanspreken van overtreders helpt te weinig en met toegenomen drukte is ook de overlast flink gegroeid. Maar we weten ook hoe mensen genieten van deze plek, dus we willen nog één keer proberen om samen met bezoekers de overlast te beperken zodat het rondje open kan blijven.”

Broedseizoen

Bij aanhoudende overlast wordt het wandelrondje voor het broedseizoen (dat begint op 15 maart) afgesloten. Maar ook daarna - het broedseizoen eindigt op 15 juli - wordt de overlast scherp in de gaten gehouden. Mocht er aanleiding zijn, wordt het rondje langer, of later alsnog, gesloten. Natuurmonumenten roept bezoekers daarom op om op de dijk te blijven en de hond (kort aan de lijn) daar ook te houden. Hondenpoep moet worden opgeruimd en wildplassen of -poepen is verboden.

Burgemeester Judith Michel-de Jong reageert: “Ik hoop van harte dat dit wandelrondje open kan blijven, want voor veel bewoners is dit een heerlijk wandelgebied. Ik roep alle wandelaars op om zich hiervoor in te zetten.”

Rust is voor broedende vogels en vogels met jongen essentieel. Ze hebben hun energie hoognodig om te broeden en om jongen te voeden. Koeien kunnen bovendien ziek worden van hondenpoep. In de poep kan de parasiet Neospora caninum voorkomen. Koeien krijgen die binnen via het poep in het gras of hooi. Hierdoor kan het ongeboren kalf sterven. De koe blijft levenslang besmet.

De dijk is alleen voor wandelaars toegankelijk (uitgezonderd werkverkeer en bewoners), met hond aan de lijn en op de weg.

De oproep is duidelijk: hou je aan de regels.