'Windturbines nog niet van de baan'

LANDSMEER - De gemeente Amsterdam heeft het gebied Landsmeer nog niet geschrapt als zoekgebied voor windturbines, ondanks dat onze gemeente zich daar duidelijk over heeft uitgesproken op 28 januari: geen windturbines in Landsmeer en langs de gemeentegrens. Dit stelt Rob van der Veer van GeenWindmolensInLandsmeer.nl.

Van der Veer: "Op onze gemeentegrond mag Amsterdam nu niet meer plaatsen, maar de Amsterdamse wethouder Van Doorninck heeft gezegd verder geen rekening te houden met buurgemeenten. Amsterdam heeft een strook grond langs de A10 aan de Landsmeerse kant. Windturbines op die plek zouden ernstige gevolgen hebben voor ons welzijn - bij de huidige norm heeft 9% van omwonenden ernstige hinder binnenshuis -, voor ons groen, voor vogels, voor dieren, voor onze recreatie, en voor eventuele plannen om een bos te planten of ooit woningen te bouwen."

Het comité GeenwindmolensinLandsmeer.nl blijft contact houden met stadsdeel Noord en de centrale stad om deze plannen te stoppen. Daarnaast heeft zij een brief opgesteld aan de provincie Noord-Holland, waarin gevraagd wordt om Amsterdamse windturbineplannen langs de rand van buurgemeenten niet goed te keuren als er geen draagvlak is. Het doel is die brief te laten tekenen door fracties in Landsmeer, Oostzaan, Zaandam en Weesp.

Daarnaast speelt volgens deze organisatie nog het risico dat de provincie op een gegeven moment toch wil bepalen of windturbines op Landsmeers grondgebied kunnen. Daarvoor wordt gekeken of Landsmeer eigen veilige normen kan vaststellen wat betreft de plaatsing van windturbines ten opzichte van woningen en groen.

"Het is te hopen dat Amsterdam en de Provincie inzien dat een stad niet roekeloos moet besturen over haar grenzen", aldus van der Veer.