Teun Lelie (links) en Peter Visser maken van de nood een deugd.
Teun Lelie (links) en Peter Visser maken van de nood een deugd. (Foto: Rodi Media/MvS)

Coronaproof stemmen in Oostzaan

OOSTZAAN – De verkiezingen voor de Tweede Kamer gaan volgende week gewoon door, maar het moet allemaal wel coronaproof. De Loods BV in Zaandam faciliteert Oostzaan met benodigdheden voor alternatieve stembureaus: tenten op drie locaties en een drive-through. Daarmee legt het bedrijf de basis om stemmers en stembureaumedewerkers te vrijwaren van een besmetting. Een sterk staaltje omdenken en slagvaardigheid van een bedrijf waarvan de werkzaamheden door de crisis stil kwamen te liggen.

door Marcel van Stigt

Met een capaciteit van 8000 vierkante meter biedt De Loods volop ruimte voor de opslag, verkoop en verhuur van een grote variëteit aan producten voor kleine en grote evenementen. Van waterkokers tot podiumdelen, van barkrukken tot koepeltenten en van spiegelbollen tot vriezers. Maar toen sloeg de coronacrisis toe. Evenementen werden verboden en in De Loods kwam het werk stil te liggen.

“Wat we in vier jaar hebben opgebouwd, zagen we in elkaar kakken”, vertelt meewerkend directeur/eigenaar Teun Lelie uit Den Ilp. “Maar we hebben een hecht, goed team en we zeiden tegen elkaar: ‘We gáán ervoor!’”

Het heeft geleid tot een sterk staaltje omdenken en slagvaardigheid. De ruimte die De Loods biedt is immers ook op een andere manier te benutten. Juist in coronatijd. Zusterbedrijf Solid kwam in contact met de GGD, die locaties zocht voor teststraten en de keuze is onder meer op De Loods gevallen. Op het terrein rijden nu automobilisten in en uit om zich te laten testen.

Daar is het niet bij gebleven. De Loods zou ook iets kunnen betekenen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Die gaan gewoon door, maar het moet allemaal wel coronaproof.

Medewerker Peter Visser uit Oostzaan: “Je moet creatief zijn. Ik kom uit de overheidstak en heb ervaring met stemmen. Ik heb me daarin verdiept en heb enkele contacten aangeboord. Het balletje is toen gaan rollen. We hebben mensen van diverse gemeenten uitgenodigd en hebben hier een stemlocatie neergezet en gepresenteerd. Zo hadden ze een duidelijk beeld.”

Oostzaan gaat in zee met De Loods en neemt de voorzieningen af om vier stemlocaties in te richten. Er komen tenten te staan achter het gemeentehuis, bij De Kweekvijver en bij De Rietkraag en de gemeentewerf wordt omgetoverd in een drive-throughlocatie.

Coördinator Steven Ryan van de gemeente Oostzaan: “We zijn met De Loods in contact gekomen en hebben gekeken naar hun teststraat. We wilden bouwen op hun kennis en kunde. Het eindresultaat is fantastisch. En het past in de innovatiekracht en het duurzaamheidsbeleid van onze gemeente. De tenten staan er bijvoorbeeld alleen vanwege de verkiezingen en veel materialen kunnen we na afloop recyclen.”

Het vergt een enorme organisatie om de verkiezingen soepel te laten verlopen. Dat geldt onder meer voor het optrommelen van vrijwilligers. Er zijn nu meer locaties maar ook twee extra stemdagen. En dan kan het ook nog eens gebeuren dat stembureauleden afhaken. Daarom zijn er meer mensen nodig. Ryan: “We hebben een reservelijst en werken regionaal samen. Als gemeenten mensen te kort komen, kunnen we onderling medewerkers uitwisselen.”

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger: “Landelijk was er vooraf een discussie of de verkiezingen wel moesten doorgaan. Een grote meerderheid was daar een voorstander van. Wel moest er worden voorkomen corona in de hand te werken. Hier in Oostzaan hebben we dat buitengewoon goed onder controle. Kruisende persoonsstromen, zoals ouders en scholieren die door stemmers lopen, moesten we vermijden. Een aantal traditionele locaties kunnen we daarom niet gebruiken. Nu hebben we drie tenten en een drive-throughlocatie. Een veilige vorm waarbij je gewoon in je auto kunt blijven zitten. Echt uniek. Je hoort dat vooral grote plaatsen dit hebben, maar in een dorp kan dat dus ook. Ik ben daar heel trots op. We verwachten dat alles goed zal verlopen. En anders staan we in de startblokken om bij hick-ups in te grijpen. Woensdag 17 maart is het feest van de democratie. In Oostzaan gaan we dit op verschillende manieren vieren. Alleen het weer moet nog even meewerken.”