Jelle Bakker speelt op geheel eigen wijze in op het Monetjaar.
Jelle Bakker speelt op geheel eigen wijze in op het Monetjaar. (Foto: Rodi Media/MvS)

Jelle Bakker viert Monetjaar zelf

Algemeen

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN - Het leek zo mooi, als Oostzaanse schilder betrokken worden bij het Monetjaar in Zaanstad. Het kwam er niet van. De coronacrisis verijdelde de Zaanse plannen, maar Jelle Bakker was sowieso niet gevraagd om zijn werk te tonen. En dus zijn zes en misschien wel zeven schilderijen in Monetstijl van zijn hand in de komende drie weekeinden in zijn eigen atelier te zien.

De 82-jarige kunstenaar heeft zich het tekenen en schilderen - met houtkool, waterverf of olieverf - zelf aangeleerd. Verfijnd is misschien een beter woord, want hij beschikt over een ruime natuurlijke aanleg. Dat bleek toen hij op zijn zesenvijftigste in de toenmalige Stijfselmakersschuur met kwast en waterverf aan de slag ging. “Een beetje rommelen, aquarelleren”, blikt hij terug. Hij trok daarmee de aandacht en kreeg regelmatig te horen dat hij zijn werken eens aan een breed publiek zou moeten tonen. 

Voor Jelle Bakker reden genoeg om met deze nieuw ontdekte liefhebberij door te gaan. Hij is er zelfs les in gaan geven, bij het IVN in Purmerend. “Vaak vroeg ik aan de groep: willen jullie zelf schilderen of zal ik voorschilderen? En dan wilden ze dat ik ging voorschilderen.”

Gestaag bleef Bakker aan zijn technieken werken en dat heeft geleid een omvangrijke hoeveelheid schilderijen. Hij laat zich graag inspireren door het natuurschoon in het Oostzanerveld of ‘t Twiske. Alles begint ter plekke met een schets, daar heeft hij genoeg aan. In zijn atelier werkt hij de schets uit op speciaal passepartoutpapier en daaruit ontstaat een fraai aquarel of olieverfschilderij.

Toen het Monetjaar aanbrak, wreef hij zich al in de handen. De beroemde Franse impressionistische schilder heeft honderdvijftig jaar geleden een werkbezoek in Zaanstad gehouden en dat was een mooie aanleiding om daar allerlei activiteiten aan te verbinden. Bakker: “Oostzaanse kunstenaars zijn daar echter niet bij betrokken, terwijl Monet ook hier is geweest. Geen samenwerking. Dus leg ik zelf de verbinding tussen Oostzaan en Monet. Ja, ik ben een donderstraal, een einzelgänger.”

Zoals je dat van Jelle Bakker mag verwachten geeft hij een geheel eigen draai aan het Monetjaar. Zes schilderijen waarin Oostzaanse elementen met Monetelementen subtiel één geheel vormen. Zo plant hij op een schilderij een Monetmolen in het Oostzanerveld en laat hij in ‘t Twiske een Monetbootje varen. Zes unieke schilderijen, stuk voor stuk een ode aan Claude Monet. Een zevende exemplaar is in de maak.

Ze zijn de eerstkomende weekeinden te zien in het atelier aan de Kerkstraat 7 in Oostzaan, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.