De petitie werd aangeboden aan burgemeester Polak.
De petitie werd aangeboden aan burgemeester Polak. (Foto: Aangeleverd)

'Stedelingen snakken naar groen'

OOSTZAAN - Verandert Het Twiske in een evenemententerrein? Mag je overnachten in dit Natura2000-gebied? Wat de stichting Hart voor het Twiske betreft luidt het antwoord tweemaal 'Nee!' En dat zeggen ook bijna 5700 bezoekers, die de petitie van de stichting hebben ondertekend. De politiek is daar kennelijk gevoelig voor. José Berkhof: "Het CDA, D66 en Groen Links komen op maandag 5 juli met moties. Wat zullen de Oostzaanse raadsleden in september over de ontwerp omgevingsvisie besluiten?"

Hart voor het Twiske blij met massale deelname aan petitie

Hart voor het Twiske is blij met deze moties, maar vreest dat de bedreiging van de natuur in het Twiske hiermee nog niet van de baan is. Er liggen plannen voor vakantiepark Twiske Haven, en ook Amsterdam wil toeristische onderkomens. En er is volgens haar een bestemmingsplanwijziging in de maak om evenementen mogelijk te maken in dit Natura 2000-gebied. De omgevingsvisie is hiertoe de eerste stap. Daarom roept Hart voor het Twiske de raadsleden op om de woorden evenementen en VERBLIJFSrecreatie uit de omgevingsvisie te schrappen. En de huidige bestemming van extensieve DAGrecreatie te handhaven.

Natuur onder druk

De stichting stelt dat de natuur overal onder druk staat. Berkhof: "Daarom besloot Europa beschermde natuurgebieden in te stellen. In 2013 kreeg Het Twiske de Europese Natura 2000-status, die werd verankerd in het huidige Bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan. Sindsdien valt het hele Twiske onder de Wet Natuurbescherming. Je mag hier niet overnachten, en evenementen zijn niet toegestaan. Juridisch gesproken is het Twiske in de eerste plaats een natuurgebied; je mag hier wel recreëren, maar alleen als je de natuur niet schaadt. Maar wat staat er op bladzijde 26 in de ontwerp omgevingsvisie? 'Het Twiske is een natuurgebied om te recreëren, het is zowel recreatiegebied, gebied voor evenementen, als Natura-2000 gebied.' Dit is een groot spanningsveld waardoor in de praktijk nieuwe initiatieven vrijwel niet mogelijk zijn, terwijl de recreatieve vraag in de metropoolregio enorm toeneemt.’’

Volgens Hart voor het Twiske wil het Recreatieschap steeds meer recreatie, maar constateert het zelf ook dat dit op gespannen voet staat met de vereiste natuurbescherming. "Het Twiske is een Natura2000-gebied", benadrukt José. "Daarom kàn het geen gebied voor evenementen zijn. Daar komt nog bij dat op de kaart in de bijlage bijna het hele Twiske als intensief recreatiegebied is bestempeld. Zo verandert het Twiske in feite in één groot evenemententerrein! En dat is geen toeval."

Voorgekookt

Het Twiske bevindt zich voor de helft op Oostzaans grondgebied. De omgevingsvisie loopt vooruit op een wijziging van het Oostzaanse bestemmingsplan. José: "Deze is al voorgekookt door de burgemeester en wethouders, in samenwerking met Recreatie Twiske Waterland, die meer recreatie wil. Voor het eerst worden er evenemententerreinen- en zones in dit Natura2000-gebied opgenomen. Dit is om festivals te kunnen legitimeren, die jarenlang illegaal werden gehouden. En helaas, het voorontwerp van deze bestemmingsplanwijziging zal niet ter inzage worden gelegd. Dat valt te lezen in dit document, dat onze stichting via een WOB-verzoek verkreeg. Burgers mogen niet inspreken of een zienswijze indienen. Dit is ondemocratisch. Wiens belangen worden hier gediend, die van de festivalorganisaties, of die van de burgers en de natuur?"

Postegeltje natuur

Berkhof noemt Het Twiske een postzegeltje natuur midden in de druk bevolkte Randstand. "Dit coronajaar groeide het aantal bezoekers van 1,2 naar 1,6 miljoen bezoekers. Dat aantal zal naar verwachting met 35 % stijgen. Stedelingen snakken naar groen. Evenementen en verblijfsrecreatie kunnen we missen als kiespijn. De grootste attractie van het Twiske is de natuur.’’

Mag er dan helemaal niets meer in Het Twiske? Dat valt volgens de stichting reuze mee. Bruiloften kunnen gewoon gehouden worden, want dat zijn geen openbare evenementen. Voor de Twiskeloop is geen evenemententerrein nodig. Die verplaatst zich door het gebied. Het tennisfeest, Sinterklaasfeest, volleybal en korfbalfeest kunnen gewoon doorgaan. En je kunt er fietsen, zwemmen, wandelen, duiken, paardrijden, skeeleren, zeilen, kanoën, boomklimmen, pannenkoeken eten en zonnebaden.

Financiën

"Wat de financiën betreft", vervolgt José, "Van de 25 huisjes van vakantiepark Twiske Haven profiteert alleen de ondernemer. En de twee festivals brengen tezamen 140.000 euro op. Daar zijn de handhavingskosten voor de gemeente niet van afgetrokken. De financiële situatie van het Recreatieschap is gezond. Daar hoeven we de natuur niet aan op te offeren."

Hart van het Twiske roept de Oostzaanse gemeenteraad op naar haar burgers te luisteren. De petitie kan nog getekend worden op https://petities.nl/petitions/search.

College: nog niets vastgelegd

Het college van Oostzaan ziet desgevraagd de 5700 steunbetuigingen vooral als positief. Joost Baljé, Beleidsadviseur communicatie: “Het betekent dat mensen Het Twiske van belang vinden. Maar het geeft ook aan dat in de definitieve omgevingsvisie straks duidelijker omschreven moet staan dat Oostzaan veel waarde hecht aan Het Twiske. De zienswijzen-periode waarin we gaan van Ontwerp-Omgevingsvisie naar straks de definitieve Omgevingsvisie is daar ook expliciet voor bedoeld. De huidige zienswijzeperiode is bedoeld als participatietraject en inspraaktraject. Er is dus nog niets vastgelegd.”

Er loopt volgens Baljé momenteel

Lees verder pagina 4