De overhandiging aan wethouder Niels Bonenkamp in beeld.
De overhandiging aan wethouder Niels Bonenkamp in beeld. (Foto: Rodi Media/MvS)

Coronaherinneringen voor later

Algemeen

OOSTZAAN - Een delegatie van Jong Oostzaan heeft afgelopen donderdag een bijzonder object overhandigd aan wethouder Niels Bonenkamp: een stalen tijdcapsule met daarin illustraties, foto’s en tekeningen die uiting geven aan het omgaan met de coronacrisis. De capsule wordt pas over exact twintig jaar - op 8 juli 2041 - geopend.

Jong Oostzaan is een actieve organisatie, maar juist toen ze was opgericht en een gevarieerd programma voor verschillende doelgroepen had bedacht, sloeg het coronavirus toe. Het ene na het andere evenement moest worden geschrapt. Maar de leden, onder aanvoering van Lonneke, hebben zich niet laten kennen. “We wilden iets met corona doen”, vertelt ze , “want dit maak je nooit meer mee. We hebben jongeren uitgenodigd om hun ervaringen met corona op papier te zetten. Dat heeft veel respons opgeleverd.”

‘Supertof’

Zo’n vijftig jongeren hebben hun ervaringen op papier gezet en alle bijdragen zijn gebundeld in de capsule. Het stalen omhulsel is officieel door Vincent, Serra en Stef overhandig aan wethouder Bonenkamp. Die sprak zijn waardering uit over het initiatief, maar ook over Jong Oostzaan. “Ik ben er trots op dat Jong Oostzaan altijd actief is gebleven. Ineens kon niets meer, stond alles stil. En als ik dan zie wat ze allemaal hebben gedaan, dan vind ik dat supertof.”

Niels Bonenkamp heeft de capsule overgenomen en overweegt om deze in een beveiligde vitrine ten toon te stellen. En dan mag die er pas over twintig jaar uit en is het aan een van zijn opvolgers om de inhoud te onthullen en daar iets mee te doen. En wie weet zijn Vincent, Serra en Stef - dertigers tegen die tijd - er dan ook weer bij.