Een bezoek aan de Biksteenmolen.
Een bezoek aan de Biksteenmolen. (Foto: Aangeleverd)

Eerste burger aardig ingeburgerd

Algemeen

OOSTZAAN – Hij loopt hier, zoals dat heet, net een blauwe maandag. Maar Marvin Polak maakt werk van Oostzaan. 

Hij is rondgeleid langs de paden en wegen van het verleden, hij weet het Veteranenmonument te vinden. Iets wat menig Oostzaner niet kan zeggen. Hij heeft stilgestaan bij de Koningslinde, weet de putdeksel te vinden van Willem Alexander en Maxima, heeft met zijn gezin door de Ringvaart gepionierd en staat op het punt te verhuizen naar dit prachtige dorp.

Niet dat het allemaal van een leien dakje ging, zijn eerste Raad zal hij niet licht vergeten en ook zijn installatie ging niet zonder slag of stoot. Maar deze jonge vent heeft er zin in en gaat er voor, en dat is te prijzen. 

Afgelopen week had hij de kans om even bij de Biksteenmolen aan te kloppen en die kans greep hij met beide handen aan. Hij werd op het eiland (waar menig Oostzaner ook nog nooit geweest is) rondgeleid door een enthousiaste Jan van de Broek, die hem toonde hoe de molen werkt en hoe prachtig hij is opgeknapt. Iets om trots op te zijn, opgeknapt voor de Oostzaners door de Oostzaners. En daar is zijn eerste ‘staatsieportret’ ook gemaakt, een foto vóór een blikvanger op Oostzaanse bodem. Mooier kan het eigenlijk niet. 

Hij werd overigens overgezet door schipper Eelco Taams, die met zijn Oostzaanse platbodem een lijndienst hield tussen de Keijzerstraat en het Biksteen-eiland. Dat is nou werkelijk iemand met ‘Raad’’ en daad terzijde staan.