Franceska en Maaike vormen het creatieve duo.
Franceska en Maaike vormen het creatieve duo. (Foto: Rodi Media/MvS)

De Geoliede Chaoten: theater zonder drempels

Algemeen

door Marcel van Stigt

TUINDORP OOSTZAAN - Onder de naam De Geoliede Chaoten maken Maaike Lans en Franceska Wagenaar theater met en voor kinderen. En het hoeft allemaal niet perfect, als het maar leuk is. Hoe dat eruit ziet? Kinderen van negen tot en met veertien jaar kunnen het zelf beleven tijdens de buitentheaterweek op 16 tot en met 19 augustus. Samen acteren, zingen, dansen, schrijven, tekenen, kostuums maken en tot slot een voorstelling geven. “En fouten maken mag”, benadrukt Maaike. “Als het niet gaat zoals het zou moeten, dan moet het zoals het gaat.”

De één verzuimt nog wel eens de onderwerpregel van een mail in te vullen, de ander zet soms per ongeluk een verkeerde datum in de aankondiging van een voorstelling. Maaike Lans en Franceska Wagenaar zijn aan elkaar gewaagd. Beide dames zijn niet alleen wat chaotisch, ze gaan er allebei allerminst onder gebukt, zullen zich nooit de haren uit het hoofd trekken als ze zichzelf of de ander op een missertje betrappen. Integendeel: ze kunnen er allebei smakelijk om lachen en kunnen het van elkaar hebben. “Imperfectie is leuk”, stelt Maaike.

Twee gelijkgestemden die bij elkaar in de buurt wonen kunnen elkaar nauwelijks ontlopen. Die komen elkaar vroeg of laat tegen. Ze troffen elkaar vorig jaar op de Twiskeschool. Franceska: “Maaike geeft daar theaterles en als een van de moeders stapte ik een keer bij haar binnen. Ik ben van huis uit actrice en wilde meehelpen met de lessen. Het klikte meteen. We  gingen samen les geven en voorstellingen houden.”

Het coronavirus stak een spaak in het wiel. De school moest van het ene op het andere moment worden ontruimd en van voorstellingen geven kwam het niet meer. Vervelend, maar als rechtgeaarde chaoten gaven ze er gewoon een draai aan. Ze begonnen een creatief duo, noemden zichzelf De Geoliede Chaoten, want binnen de chaos die ze soms aanrichten loopt alles gesmeerd, en ze vonden een geschikte plek om kinderen vertrouwd te maken met theater: stadslandbouwbedrijf NoordOogst. Een pipowagen dient als ‘hoofdkantoor’ en minitheater en voor de deur ligt een geschikte groene buitenruimte.

Volgens Maaike wilde de stichting die deze bijzondere locatie beheert reuring én verbinding tussen de wijkbewoners. Het duo voldoet daar aan. Naast theatervoorstellingen met en voor kinderen biedt het huttenbouw, circusvoorstellingen en natuurkundige experimenten (compleet met explosies). Maaike: “Als scholen een studiedag hebben kunnen de kinderen hier terecht. Ook kunnen hier verjaardagspartijtjes worden gegeven. En partijtjes zonder jarigen, waarbij niemand in de spotlights staat. Daarnaast denken we aan volwassenen. Ook voor hen willen we huttenbouw verzorgen.”

Plannen genoeg en wat de dames betreft blijft het niet alleen bij plannen maken. Concreet willen ze op de woensdagmiddag een theatergroep opzetten voor kinderen van de lagere school. Het programma wordt ingevuld aan de hand van de behoeften van de deelnemers. Schrijven? Verkleden? Optreden? Alles is goed. En ook hier geen drempels. Fouten maken mag, als het maar leuk is.

Kennismaken met De Geoliede Chaoten? Morgen, donderdag 15 juli, is om 17.00 uur de voorstelling Chaos naar Buiten te zien, het resultaat van de workshop Theater in het Groen. In de week van 16 tot en met 19 augustus vindt de workshop opnieuw plaats. Er kunnen zich nog kinderen opgeven. Kosten: € 110,00. Meer informatie? Reserveren? Mail naar buitentheater@gmail.com.