NoordOogst was de startlocatie.
NoordOogst was de startlocatie. (Foto: Rodi Media/MvS)

Honderd jaar dorp in de stad

Algemeen

TUINDORP OOSTZAAN - 100 jaar Tuindorp Oostzaan! Daar moet op gezongen worden! Dat was de stellige mening van creatieve duo de Geoliede Chaoten. Ze schreven een lied en trokken er afgelopen zaterdag mee door het jarige stadsdeel, samen met een bandje en een paar zangers.

‘Dorp in de stad’ is de titel van het lied en het is deze zaterdag voor het eerst te horen op het grasveld bij NoordOogst, tussen de natuurspeeltuin en het terras van Pof, de in een restaurant omgetoverde oude voetbalkantine van OSV. Er is die middag ook weer een markt van natuurproducten, en daardoor zijn er veel mensen op de been. De aandacht voor de kramen verschuift al snel naar het bonte gezelschap dat het lied aankondigt. De teksten worden uitgedeeld en er kan worden meegezongen.

De passanten zijn aangenaam verrast en doen stuk voor stuk mee. Er volgt nog een herhaling en daarna verplaatst de groep zich naar het terras om ook daar het publiek mee te krijgen. 

Hoog tijd daarna om ook elders Tuindorpers te verrassen. Met een fleurige Pipowagen en even fleurige chauffeur voorop trekt de stoet naar het Twiskehuis. Voor de zekerheid klinkt de toeter, maar echt nodig is het niet, want dat er iets staat te gebeuren, dat springt voldoende in het oog. 

Op het plein voor het Twiskehuis verzamelen zich om het ensemble diverse passanten, de een enthousiast, de ander eerst nog wat schoorvoetend, om mee te zingen, of in ieder geval de tekst te volgen. “Kom er lekker bij!”, roept een van de zangeressen. 

Eén van de omstanders, een oudere heer die er bij het startpunt ook al bij was, zingt onafgebroken mee. “De volgende honderd jaar maak ik niet meer mee, dus dit is mijn kans”, laat hij tussen twee coupletten even weten.

In de binnentuin volgt ook nog een optreden. Voor diverse bewoners een welkome afwisseling van het reguliere dagpatroon. Er worden wat mensen naar buiten begeleid, een enkeling laat nog even de bril ophalen die nog op het nachtkastje ligt, en dan weerklinkt ook hier het jubileumlied. 

Hierna worden nog het Zonneplein en de moestuin aan de Vegastraat bezocht. Zo kan een groot deel van Tuindorp Oostzaan het speciaal geschreven lied tot zich nemen. En hierbij blijft het niet. Ook het Aubade koor, De Blauwe Maandag en het Harmoniecorps Tuindorp zetten het op hun repertoire. 

Op naar de volgende bestemming.
Voor het Twiskehuis