Jacob 'Leegwater'
Jacob 'Leegwater' (Foto: JWvD)

De soap rond Jacob ‘Leegwater’

Algemeen

OOSTZAAN – Iedereen kent het monument met de beeltenis van Jacob van Oostzanen, dat al jaren, enigszins in de weg, op het Kerkplein staat te pronken. Het is een klimmuur voor de jonge jeugd, wat overigens niet zonder gevaren is, en het is de laafplaats voor warme kindervoetjes en dorstige hondentongen. 

Ooit ontworpen met prachtig kabbelend water. In de eerste instantie werkte dat ook uitstekend, tot de waterrekening kwam. De behandelend ambtenaar moet zich het leplazarus geschrokken zijn (in deze context best een grappige vondst), het monumentje kostte op dat moment net zoveel als een kwart van de huishoudens in Oostzaan. Een pittige aanslag dus, niet geheel verwonderlijk omdat het water steeds afgestort werd in verband met de mogelijkheid van de veteranenziekte. 

Maar daar werd iets op gevonden, alleen het nadeel van die oplossing was dat er veel algengroei ontstond. Andere oplossing zoeken dus. En zo is de zoektocht al jaren gaande naar een goede oplossing, die er overigens nog steeds niet is. De gulle schenking van de stichting Jacob van Oostzanen dreigt daarmee een langlopende soap te worden. De handigste oplossing ligt echter voor de hand, zet Jacob in de Jacob Corneliszsloot naast de Grote Kerk. Iedereen blij, want nu heet het monument Jacob ‘’Leegwater’’, waar het ‘Volwater’ zou moeten zijn. 

GvD