Oorkonde Beerling overgedragen

OOSTZAAN - De Stichting Oudheidkamer Oostzaan heeft gisteren de officiële oorkonde in bezit gekregen waarmee het Herinneringscentrum Yad Vashem oud-gemeentesecretaris Marcelis Charles Beerling heeft onderscheiden. Burgemeester Wimar Jaeger overhandigde de oorkonde aan Pim Beudeker, voorzitter van de Oudheidkamer.

Met de overhandiging is ervoor zorggedragen dat de bijzondere onderscheiding met de naam ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ in het archief wordt veiliggesteld.


Beerling was tijdens de Tweede Wereldoorlog gemeentesecretaris van Oostzaan. In die functie heeft hij, vaak met groot persoonlijk risico, veel kunnen betekenen voor de (Joodse) gemeenschap.


In 1944 heeft hij het bevolkingsregister van Oostzaan overgedragen aan de ondergrondse. Met deze actie heeft hij de levens van diverse Joodse Nederlanders gered.

Portret Beerling

De oorkonde werd vorig jaar door de dochter van Beerling, Jopie van Berge-Beerling, aan de gemeente Oostzaan geschonken. Zij deed dat nadat zij een portret van haar vader had onthuld in de Beerlingzaal in het gemeentehuis.

Op initiatief van burgemeester Jaeger hangt nu ook een vergrote replica van de onderscheiding van de staat Israël in de Beerlingzaal.


Jopie van Berge-Beerling hield gisteravond tevens de rede tijdens de besloten herdenkingsbijeenkomst, die plaatsvond in samenwerking met het 4 mei comité Oostzaan.