Wim Reijling in zijn zelfgebouwde botenloods: "Onbewerkte groente vormt de schoonmaakploeg in je lichaam."
Wim Reijling in zijn zelfgebouwde botenloods: "Onbewerkte groente vormt de schoonmaakploeg in je lichaam." (Foto: Dirk Karten)

‘Wij eten vulling, geen voeding’

REGIO - “Wij eten vulling, geen voeding. Het is hoog tijd om onze relatie met eten te herstellen. Als we dat doen, stimuleer je gelijk de natuurlijke herstelkracht van de mens. Je hebt daarbij geen voedingssupplementen, superfood of andere door de commercie opgedrongen zaken nodig. Wel eerlijke, onbewerkte producten én vetten. Ik heb als mini-wetenschapper een systeem ontdekt waarbij ieder mens - onafhankelijk van welke diëtist, arts, medisch wetenschapper ook - kan ontdekken dat het lichaam in staat blijkt misschien wel alle westerse ziektes met het eigen immuunsysteem te kunnen bestrijden. We moeten weer leren luisteren naar ons lichaam”, zegt Wim Reijling nuchter. Hij wil zijn methode van bewust eten, in combinatie van slim de invloed daarvan meten, graag doorgeven aan streekgenoten.

Wim Reijling (76): ‘economisch verdienmodel belangrijker dan onze gezondheid’

De inmiddels 76-jarige Zaankanter is nu het toonbeeld van energie en levenslust. Acht jaar geleden was dat anders. Hij voelde zich een uitgewrongen dweil toen hij bij de specialist binnenstapte voor een grondige check.

Symptoombestrijding

“Ik had een fysieke inzinking. Terwijl ik dacht toch gezond te eten en leven. Ik zeilde bovendien toen nog op hoog niveau, dus had tevens de nodige beweging. Ik was 68 en dacht in eerste instantie ‘dit is natuurlijk verval van krachten’. Maar bij de specialist bleken mijn bloedwaardes niet op orde”, vertelt Wim.



Het viel hem op dat de ene specialist vroeg ‘gebruikt u staalpillen? Nee? Mooi, want anders waren uw darmen zwart en konden we niets meten.’ Terwijl de andere specialist als oplossing juist staalpillen voorschreef. Wim nam geen genoegen met symptoombestrijding en zocht naar een structurele oplossing tot genezing. Hij begon zich te verdiepen in het zelf herstellend vermogen van ons lichaam.

Meten is weten

Zo kwam hij onder meer op het spoor van mensen als Tim Noakes, emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en schrijver van bestsellers. Noakes prikte de mythe door dat vetarm eten gezond is. Via voedingsdeskundige Amy Berger kwam hij op het spoor van de ‘ketosemeter’ om je gezondheid te meten.

“Daarmee meet je de concentratie ketonen in ons bloed. Als er ketose plaatsvindt, ruikt diegene vaak naar aceton, soms beschreven als 'fruitige adem'. Meten is weten. Mijn vetpercentage, spiermassa en het vochtpercentage bereken en analyseer ik dagelijks met Tanita bodymass meter. Zo kwam ik erachter dat mijn vochtpercentage veel te laag was toen ik me zo ziek voelde. Door dat weer op peil te brengen, verdwenen gelijk mijn klachten”, aldus Wim.

Geen pillen maar simpelweg juiste voeding sleutel tot gezond lijf

Pillen als zoethoudertje

Geen pillen maar simpelweg de juiste voeding tot je nemen vormt volgens de streekgenoot de sleutel tot een gezond lijf. “Er wordt grof geld verdient aan onze ongezondheid. Het economisch verdienmodel is belangrijker dan onze gezondheid. Helaas is onze maatschappij teveel ingesteld om geld te verdienen aan de ongezonde mens. Medicatie in de vorm van pillen voorschrijven als zoethoudertje. Het enige wat je daarmee doet is je weerstand verder aantasten. Daarnaast profiteren we maximaal ten koste van de natuur. Je ziet wat daar van komt. Van pandemie tot drastische veranderingen in ons klimaat.”

Wim gooide zijn eetpatroon rigoureus overboord. At alleen maar onbewerkt voedsel. Bij voorkeur biologisch dynamisch. Op tafel staan vooral salades met ingrediënten als rauwe bieten, wilde spinazie, koolsoorten, venkel, broccoli. Als er al brood wordt gegeten, is het ‘bruiner dan bruin’.

Optelsom

“Ik leerde: een goede gezondheid begint in je darmen. Waarbij je bijvoorbeeld beter gewone tarwezemelen kunt gebruiken dan het ‘wonderflesje’ Yakult. (dat recent nog door de mand viel in een tv-programma waarbij bleek dat praktisch alle ‘gezonde bacteriën’ het darmkanaal niet halen omdat ze ten onder gaan in ons maagzuur-red). Het gaat om een optelsom van gezonde culturen. Onbewerkte groente vormt de schoonmaakploeg in je lichaam. En als ik groente ga verwarmen, wok of stoom ik de groentes Laat het beetgaar en kook niet alles tot snot. Beperk suikers/zetmeel, maar gebruik wel volop vetten want die zijn juist supergezond. Ik doel daarbij op olijfolie, kokosvet, visolie. Ze geven energie en vormen de isolatie van je zenuwen. Koolhydraten zijn verslavend, vetten niet. Ze leveren tweemaal zoveel energie... Ik eet gewoon vlees, maar beperkt het wel. Enne, gewoon een lepel jus erbij nemen hoor!”

‘Onbewerkte groente vormt schoonmaakploeg in je lichaam’

Lees verder op pagina 4

Versla ziektes door het eten van onbewerkte groenten én vetten.