Chandni en Shiva trekken samen op om hun hardloopdroom waar te maken.
Chandni en Shiva trekken samen op om hun hardloopdroom waar te maken. (Foto: Rob Wit)

Hardloopdroom komt uit

OOSTZAAN – Het was voor het Oostzaans echtpaar Chandni en Shiva Panday een droom om ooit de Dam tot Damloop te volbrengen. Na acht maanden trainingsopbouw gaat hopelijk die droom in september in vervulling.

Het echtpaar Chandni en Shiva Panday had nooit vorige zomer kunnen bevroeden dat zij nu fanatieke hardlopers waren geworden. Beiden waren al vanaf hun jeugd actief. Chandni, afkomstig uit Dortrecht, bedreef turnen, streetdance en de laatste jaren vooral tennis. De voormalig Amsterdammer Shiva was actief in fitness, voetbal en judo, veelal bedreven met vrienden.

Regelmatig sporten was voor het echtpaar, dat zich vijf jaar geleden in Oostzaan vestigde, een belangrijk onderdeel als levensstijl. Chandni begon in 2018 bescheiden met hardlopen. “Maar eigenlijk kon je het geen hardlopen noemen, het was een bescheiden drafje naar Het Twiske van hooguit vijfhonderd meter waar we vijf minuten vandaan wonen."

Af en toe vergezelde Shiva zijn echtgenoot, maar dat ging toch zeer moeizaam. Begin juli vorig jaar kwamen de Pandays in gesprek bij de Twiske tennisvereniging met Rob Wit, die al achtendertig jaar op zondagmorgen en woensdag de hardlooptraining verzorgt bij de Harry Schone hardloopploeg.

Shiva: "We waren beide na het gesprek direct enthousiast gemaakt en uitgenodigd om om woensdagavond deel te nemen aan de looptrainingen. We hebben niet lang nadacht en zijn aan een hardloop avontuur begonnen. Na acht maanden heeft het onze verwachtingen ver overtrokken. Nooit gedacht om in korte tijd een hoog loop niveau te bereiken. Trainer Rob Wit heeft een enorme ervaring van inmiddels drieënveertig jaar op hardloopgebied en heeft ons vanaf het begin enorm geschoold in allerlei hardloopfacetten, zoals looptechniek, hoe balanceer je de energie, en leren afzien."

Chandni: “Vanaf juli volgden we alleen de trainingen op woensdagavond, waar naast inhoud ook op snelheid door middel van intervaltraining werden getraind. Tot onze verrassing kwamen we met de loopgroep met gemak tot een tien kilometer die probleemloos werd gelopen “

Voor de winter besloten de Pandays ook op zondagmorgen de hardlooptrainingen te volgen. Voor het eerst hardlopen op woensdagavond in het donker en op zondagochtend wanneer het koud en kil is was toch een stap. Shiva: “Maar in de afgelopen maanden hebben we wederom een enorme progressie gemaakt. Ik loop nu moeiteloos achttien kilometer en Chandni komt probleemloos tot vijftien kilometer. Maar ook de loopgroep heeft ons enorm gemotiveerd om tot deze prestaties te komen."

De leden van groep vangen elkaar steeds op en stimuleren elkaar voortdurend. Het is voor hen steeds een feest om in de loopgroep te trainen, ondanks de intensiviteit waarmee dat gebeurt.

Daarnaast speelt het sociale aspect een belangrijke rol. Er wordt tijdens volop gediscussieerd over werk, politiek en andere zaken. Chandni: "We hebben nooit gedacht in een tijdsbestek van acht maanden dit niveau te halen. Een droom gaat uitkomen, want we zullen onder andere op de Dam tot Damloop een goede prestatie gaan neerzetten."

Ook gemotiveerd om je loopniveau te verbeteren? Neemt contact op bij loopmanager Harry Schone, 06-55130699.