“De liefde die Mariëtte heeft voor Het Jagershuis en de Zaanse Schans, komt mooi tot uiting in haar ontwerp", aldus Lotte Boer.
“De liefde die Mariëtte heeft voor Het Jagershuis en de Zaanse Schans, komt mooi tot uiting in haar ontwerp", aldus Lotte Boer. (Foto: Dirk Karten)

‘Ontwerp past precies bij onze collectie’

ZAANDAM – Een schatkamer. Die betiteling past bij Het Jagershuis, te vinden op het Zeilemakerspad 2, hartje Zaanse Schans. Bij de naam hoort nog de toevoeging ‘Trash & Treasures’. Al konden wij geen ‘trash’ vinden. Wel een noviteit die deze week aan de bijzondere collectie is toegevoegd: de Zaanse Schans Jagershuis keukendoek. Ontworpen door Mariëtte Wolbert, de ongekroonde ‘koningin van de keukendoeken’ uit Purmerend.

Koningin van de keukendoeken’ ontwierp op initiatief van Lotte Boer Zaanse Schans Jagershuis theedoek

“Op de keukendoek komen de kleuren van het Jagershuis terug; het zwart van het woonhuis en ossenbloedrood van de luiken. Naast de typische Zaanse huisjes is ook molen De Gekroonde Poelenburg in het ontwerp verwerkt”, zegt Lotte Boer. De eigenaresse van Het Jagershuis loopt naar het raam en wijst op de paltrok houtzaagmolen die precies in het zicht ligt van haar zaak. Hoe Zaans wil je het hebben?

Liefde voor Zaanse Schans

“De liefde die Mariëtte heeft voor dit pand en de Zaanse Schans, komt mooi tot uiting in haar ontwerp. Het sluit bovendien aan op de ontwerpen van keukendoeken die ze al voor de molenvereniging heeft gemaakt”, vertelt Lotte over de puur Zaanse aanvulling op het assortiment.

Mariëtte Wolbert heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen van textiel en heeft zich met name toegelegd op het huishoudtextiel. Haar ontwerpen hebben een herkenbare signatuur en zijn in middels wereldberoemd. Ze omschrijft haar ontwerpen zelf aan de hand van de vijf L’s (Lekker, Licht, Logisch, Luxe en met een Lach).

Lotte: “Los van het Zaanse Schans ontwerp, is het ook een keukendoek van hoge kwaliteit. Dat was een voorwaarde. Het moet aansluiten op de kwaliteit die vroeger zo gewoon was. Geen dunne, goedkope stof maar degelijk katoen van hoge kwaliteit.”

Het hart van Lotte ging sneller kloppen toen ze het ontwerp van ‘de koningin van de keukendoeken’ onder ogen kreeg. “Ik zei gelijk, dit is hem! Het ontwerp past precies bij onze unieke collectie.” En die is met recht uniek te noemen.

Poepende man

Het Jagershuis is alleen al als authentiek Zaans huis een bezoek meer dan waard. De woning stamt uit 1623 en heeft vele leuke geheimen.

(VERVOLG OP PAGINA 3)


Ook de maagd Maria voelt zich thuis in Het Jagershuis...
Naast de nieuwe keukendoek zijn er nog meer Zaanse theedoeken te vinden.
Zeg nou zelf, is het geen echte schatkamer?
Nog een kinderwagen uit pak 'm beet de jaren '40 nodig?