Een echte schatkamer, geen woord teveel gezegd toch?
Een echte schatkamer, geen woord teveel gezegd toch? (Foto: Dirk Karten)

'Toeristen kopen hier echt alles wat los en vast zit'

(Vervolg voorpagina)

ZAANDAM - Al is het soms wel even zoeken. Want wie kan het tegeltje vinden waarop een poepende man staat afgebeeld?

“De tegels in het huis zijn maar één van de bijzonderheden. Zo zijn er ook nog vier originele bedstedes. En wat dacht je van de tegelvloer? Hoe oud die is? Ik durf het je niet te zeggen. Oud, heel oud. Kijk maar hoe de tegels zijn ingesleten”, legt Lotte uit.

Praktisch elke hoek van Het Jagershuis staat vol met artikelen voornamelijk uit ‘grootmoeders tijd’. Een bonte collectie die door Lotte zelf is samengesteld. Maar ook met spontaan aangeboden artikelen. “Normaal gesproken reis ik door het land om de collectie op peil te houden. Want de toeristen kopen alles wat los en vast zit. Eh,… en met vast, bedoel ik ook letterlijk vast. Zo heb ik zelfs de deurmat verkocht aan een Chinese vrouw terwijl er iemand het uitgezaagde hartvormige raampje in de houten gevel wilde kopen. Het kan ook te gek.”

Zo wilde een Rus de kassa - hij komt uit rond 1900 - meenemen. “Noem je prijs en ik betaal het’, zei de man. Maar de kassa is niet te koop. Net als de honden”, lacht Lotte.

Gelukkig kan ze nog lachen maar het is nu droevig gesteld met de aanloop. Het toerisme ligt praktisch plat en van die doelgroep moet ze het vooral hebben. Lotte mist het contact met haar bezoekers. “De heerlijk gekke Italianen, de leuke Chinezen, de nuchtere Nederlander, ze blijven nu allemaal weg. Normaal gesproken is het nu hartstikke druk. Kijk maar zelf naar buiten: niemand op de Schans. Ik wil geen artikel als klaagzang. Maar mijn opkamer zit vol met voorraad”, stelt Lotte.

Tegelijk is Het Jagershuis ook voor streekgenoten een schatkamer voor wie een apart cadeau zoekt. Je kunt een krant vullen met het opnoemen van de unieke collectie en komt dan nog ruimte tekort. Van zelfgebreide geitenwollensokken tot Mariabeelden, van porselein tot duizend en één vintage spulletjes. Willen we als Zaankanters dit soort unieke winkeltjes behouden, is het nu zaak om van - behalve op dinsdag - tussen 10.00 en 16.00 uur eens binnen te stappen en ‘te jagen' naar een leuk cadeau. In coronatijden wel een afspraak maken. Dat kan via 06 - 22 79 64 12 of door Lotte een mailtje te sturen: jagershuiszaanseschans@gmail.com Kijk voor meer informatie over de Jagershuis keukendoek - die € 9,95 kost en gratis in Zaandam wordt thuisbezorgd - ook op www.mariettewolbert.nl Meer informatie is ook te vinden op Het Jagershuis Instagram en Facebook.


Ook de maag Maria voelt zich thuis in het Jagershuis.
Afbeelding
Afbeelding