Balina Verhalenfestival

ZAANSTAD - Het 25-jarig bestaan van het Bureau Discriminatiezaken is aanleiding om in 2021 in Zaanstad – de gemeente waar het bureau in 1996 van start ging – een eendaags cultuurfestival te organiseren. Op zondag 26 september staan kunst en cultuur uit meerdere werelddelen centraal.

Hoewel dit bij uitstek uitingen zijn om verschillende bevolkingsgroepen met elkaar te verbinden, ontbreekt het in de multiculturele melting pot die de Zaanstreek is vrijwel volledig aan festivals met een diverse invalshoek. Het BD-festival vindt plaats in Zaandam, in de Bullekerk en bij FluXus.

De naam Balina is niet zomaar gekozen. Het is een verwijzing naar de Zaanse geschiedenis. De Zaanstreek was in voorgaande eeuwen een walvisvaartcentrum. Balina betekent ‘walvis’ in het Turks, Spaans, Roemeens en enkele andere talen.

Zaankanters en niet-Zaankanters zullen op 26 september tussen 12.00 en 23.00 uur kunnen genieten van een zorgvuldig samengesteld aanbod aan films, voordrachten, voorstellingen, lezingen en muziek. Daarbij staat de diversiteit - in velerlei opzicht - centraal. De komende maanden wordt bekendgemaakt welke artiesten, sprekers en films er op 26 september langskomen.