Moderne busjes vervoeren mensen met en zonder rolstoel.
Moderne busjes vervoeren mensen met en zonder rolstoel. (Foto: Aangeleverd)

Vrijwilligersvervoer wordt geprofessionaliseerd

Algemeen

ZAANSTREEK - Ze hebben een ICT-man, een wagenparkbeheerder, een coördinator, tien planners en zo’n vijftig chauffeurs die zeven dagen per week met vijf (rolstoel)bussen jaarlijks ongeveer 5.700 passagiers vervoeren. Zie daar de Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek en omstreken. “En allemaal vrijwilligers hè, waarvan sommigen er al sinds de oprichting in 2009 werken”, zegt Jaap Knap, sinds twee jaar voorzitter van de stichting. “Ik heb heel veel bewondering voor ze. Het zijn kanjers.”

En ja, om hun werk goed en met plezier te kunnen doen, verdienen ze een professionele organisatie en apparatuur, vindt Knap. En dus heeft de stichting een professioneel planningssysteem met dito planners, een ICT’er die ervoor zorgt dat alles up to date blijft, een wagenparkbeheerder die ervoor waakt dat de bussen bedrijfsklaar en veilig zijn, een coördinator die alle eindjes aan elkaar knoopt en klantvriendelijke en deskundige chauffeurs. “En minstens zo belangrijk. Daardoor kunnen we onze klanten een betrouwbare en veilige dienstverlening bieden.”

Op tijd rijden

De stichting vervoert mensen die vanwege hun beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. De bestemmingen zijn heel divers: een bezoek aan een ziekenhuis, de huisarts, naar de dagbesteding, het wijkcentrum (buurthuis), maar ook naar de kerk, een uitvaart, het theater, een concert, een sportevenement en voor een familiebezoek. Knap: “En we vervoeren onze passagiers 1 op 1, eventueel met een begeleider. Daardoor kunnen we heel efficiënt en op tijd rijden. Mensen zitten nooit onnodig lang in de bus. En bij bijvoorbeeld een controlebezoek aan het ziekenhuis blijven we daar op de klant wachten. We bieden onze klanten dus als het ware een privé chauffeur.”

Flexibel

De meeste ritten zijn in de Zaanstreek. Maar ook daarbuiten wordt gereden. “We hebben op dit moment een klant die wij voor een aantal bestralingen heen en weer naar een ziekenhuis in Amsterdam brengen.” En voor een aantal zorginstellingen worden ook regelmatig groepsreizen gemaakt: naar Artis, de Keukenhof of een dagje IJmuiden.

Niet groter

De Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek en omstreken is in 2009 met steun van Evean Zorg opgericht. Begonnen met één bus rijden er nu vijf. “Ook al zijn we vrijwel altijd volgeboekt, we hebben als bestuur niet de ambitie om nog groter te worden. Het moet voor iedereen wel behapbaar en vooral ook gezellig blijven”, zegt Knap. 

Zoals gezegd, bij de stichting werken vrijwilligers die na een korte opleiding hun werk gaan doen: op kantoor in Wormerveer of op de bus. “We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.”

Meer informatie op www.zaanstreekvervoer.nl.