Laurens en Thijs van Local Heroes onthullen de social sofa voor het Rosariumpark.
Laurens en Thijs van Local Heroes onthullen de social sofa voor het Rosariumpark. (Foto: David de Lange)

Nieuwste social sofa onthuld in het Rosariumpark

Algemeen

KROMMENIE - Het Rosariumpark in Krommenie heeft er sinds donderdag een kleurrijke bank bij. Een zogenaamde social sofa die in 15 weken door vrijwilligers is ontworpen en gemozaïekt. In totaal 30.000 steentjes. Local Heroes nam het initiatief voor deze bank en heeft met jongeren en andere vrijwilligers in de Loads in Krommenie aan de sofa gewerkt. Verpakt als een cadeau met een grote strik werd de sofa naar zijn plek in het Rosariumpark gebracht waar hij, onder luid applaus, feestelijk onthuld is. Het werk zit erop, maar de sofa blijft voor de vrijwilligers een onvergetelijke ervaring. De impact is groot.

Het is zoveel meer dan gewoon leuk werk

De leefwereld van jongeren is sinds de pandemie drastisch veranderd. Eenzaamheid, stress, werkloosheid, onderwijsachterstand en schulden zijn gevolgen waarmee jongeren de laatste tijd sterk geconfronteerd worden. Voor gemeenten ligt er een grote opdracht om jongeren activiteiten aan te bieden die aansluiten op hun beleving en motivatie. Samen met de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan werkt Local Heroes aan een programma voor jongeren waarbij het gaat om zich te ontwikkelen, actief te zijn voor hun omgeving en plezier te hebben.

Maatschappelijke impact

Een belangrijke pijler in het programma van Local Heroes is maatschappelijke impact. Iets doen voor een ander en samenwerken aan je eigen omgeving. Toen projectleider Nynke Coenraads hoorde van het social sofa Zaanstad project vanuit het Zaantheater, wist ze meteen dat ze daar iets mee wilde. “De ideologie van social sofa sluit zo mooi aan op ons programma, daar moeten we samen iets moois van kunnen maken. Karin Bruers is oprichter van social sofa. Zij stelt dat “wie zijn buren kent, voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo eenvoudig is het”. De social sofa is ontworpen om de leefbaarheid van een buurt te verbeteren en ontmoeting te stimuleren. Dit zijn precies de onderwerpen die ook centraal staan bij Local Heroes. 

Betrokkenheid

Nynke was al in gesprek met Nora Swagerman en Jacob Spaander van de Rosariumvriendentuin en het buurthuis De Pelikaan en Raoul de Vries van het sociaal wijkteam over het gezamenlijk organiseren van activiteiten om jongeren te betrekken bij activiteiten in de buurt. Hoe mooi zou het zijn om hier samen aan een social sofa te werken. Eén belletje naar Truus Vegter, projectleider social sofa Zaanstad vanuit het Zaantheater was genoeg om alles in gang te zetten. En zo startte in april het mozaïeken.

Vrijwilligers

Vanuit de verschillende organisaties werd een oproep gedaan voor vrijwilligers om mee te helpen met de social sofa voor het Rosariumpark. Dit zorgde voor een grote diversiteit aan mozaïekers. Naast dat social sofa jong en oud verbindt (jongste is 8 jaar, oudste 93 jaar) verbindt het ook alle nationaliteiten. 

Sociaal creatief bezig zijn overstijgt ook taal en verbindt. Of je de taal nu wel of niet machtig bent, creativiteit kent geen grenzen. Middels Google translate kun je ideeën en instructies delen maar kun je ook plezier hebben met elkaar. Met social sofa maak je vrienden voor het leven. Of zoals donderdag werd gezegd “ik heb nieuwe sociale contacten opgebouwd die ik voor de rest van mijn leven zeker dicht bij mijn hart zal dragen”. Social sofa heet dan ook niet voor niets social. Het is in feite een kleine samenleving op zich. Maar wel één waar iedereen zichzelf kan zijn. De social sofa in het Rosariumpark heeft daarom voor alle mozaïekers een speciaal plekje in hun hart. De onthulling zorgde ook bij velen voor een traantje. Maar het is vooral trots wat overheerst.