Ongelijkheid bestrijden in Poelenburg en Peldersveld.
Ongelijkheid bestrijden in Poelenburg en Peldersveld. (Foto: aangeleverd)

Investeren om ongelijkheid te bestrijden

‘Om ongelijkheid te bestrijden moet je verschil durven te maken. Daarom is het van belang dat je extra geld en tijd investeert in wijken waar relatief veel kwetsbare mensen wonen. In Poelenburg en Peldersveld in Zaandam is veel meer nodig dan in wijken waar het goed gaat. De kansen voor jongeren vergroten, zodat ze een goede toekomst tegemoet gaan. Dat is het belangrijkste doel van het Poelenburg Pact.’

24 partners en bewoners in Poelenburg en Peldersveld hebben anderhalf jaar geleden een pact gesloten in de hoop daarmee een verschil te maken. Remy Justus, programmamanager Pact Poelenburg en Peldersveld vertelt: ‘Al veertig jaar lang kampen de wijken met achterstand en hebben ze verschillende benamingen gehad met bijbehorende projecten om het tij te keren. Veel hielp het niet, misschien is er zelfs wel sprake van een neerwaartse spiraal. Natuurlijk zijn er ook mensen in de wijken die het goed doen, maar er zijn ook veel mensen die het moeilijker hebben om mee te komen. Het patroon van armoede zet zich voort, van generatie op generatie. Dit lost zich niet vanzelf op. Daar is een aanpak voor nodig, je moet iets anders doen. We hebben daarvoor een plan voor 20 jaar, dus voor een generatie. Dat moet je wel echt samen doen, daarom werken we samen met veel partners en de bewoners. Het doel is om de jeugd meer kansen te geven op een goede toekomst. 

Een op de drie gezinnen in de wijken heeft te maken met structurele armoede. Daar horen ook mensen bij die werken en een laag inkomen krijgen. We zien dat we jongeren die het moeilijk hebben in de maatschappij kwijtraken aan de misdaad. Ze kunnen zo snel geld en een status verwerven. We moeten zorgen voor een goed alternatief. 

Omdat iedere keer weer blijkt dat als je in armoede bent opgegroeid het erg moeilijk is om daaruit te breken, wordt vooral ingezet op de jeugd. Dat begint eigenlijk al bij de zwangere vrouw. Voor de kinderen en jongeren zijn verschillende projecten zodat de vicieuze cirkel hopelijk doorbroken wordt. Als het met de ouders goed gaat, dan heeft dat ook invloed op de kinderen. Daarom ondersteunen we ook de ouders.

We hebben de bewoners natuurlijk betrokken bij de plannen. De leefbaarheid en veiligheid is een belangrijk onderwerp. Ze zien de overheid hier onvoldoende optreden tegen bijvoorbeeld fraude. Mensen willen zien dat het aangepakt wordt. We betrekken bewoners erbij om oplossingen te bedenken. Zo ontdek je dan dat voor sommige mensen van verschillende culturen er angst is om in een klas te zitten, omdat zij in hun thuisland hebben ervaren dat onderwijs onveilig is. Wanneer je die kennis niet hebt, dan sla je de plank al snel mis omdat je niet begrijpt waarom mensen niet komen opdagen voor taalles. Cultuurverschillen spelen natuurlijk een rol, veel mensen komen nauwelijks de wijk uit. 

Meer verhalen over het Poelenburg Pact lees je op www.dezaanseverhalen.nl.