Een van de molens in de Zaanstreek.
Een van de molens in de Zaanstreek. (Foto: aangeleverd)

Een reis door de tijd

ZAANSTREEK - De Zaanstreek was vier eeuwen lang de machinekamer van Nederland. In de molens werden uiteenlopende producten bewerkt die rijkdom brachten. De molens floreerden door innovatie en technisch vernuft. Dat is allemaal mee te maken in de Wereld van Windmolens van De Zaansche Molen. Bezoek daarom onze molens en ons Molenmuseum.

De molens

In alle molens die je kunt bezoeken staan de molenaar en zijn maalploeg klaar om je te ontvangen. Zij vertellen over de slimme manieren waarop bijvoorbeeld papier van katoenen kleding werd gemaakt, olie voor lampen uit zaden werd geperst, verf werd vervaardigd om houten huizen te beschermen en houten planken werden gezaagd om schepen te bouwen. Je kunt op de Zaanse Schans een bezoek brengen aan houtzaagmolen Het Jonge Schaap, verfmolen De Kat en oliemolen De Bonte Hen. Je ondergaat in de molens honderden jaren geschiedenis. Bovendien geef je met je bezoek de molens ook een toekomst. Bezoek ook papiermolen De Schoolmeester in Westzaan, waar al drie eeuwen papier wordt geschept.

Molenmuseum

In het Molenmuseum maak je een reis door de tijd. Acht Zaanse gidsen geven commentaar bij de verhalen in het museum. Overal zijn beeldschermen die je met één beweging van je vinger kunt activeren, er zijn prachtige schilderijen en houten molenmodellen. Hier kijk je je ogen uit bij het grootste molenschilderij ter wereld. Het gaat over rijk en arm, over het scheppen van papier, over het maken van molens, over vernuft en techniek en over nog veel meer. Maar het gaat vooral over de meer dan 1.100 industriemolens, die de afgelopen 4 eeuwen in de Zaanstreek hun wieken lieten draaien. Bezoek ook de tentoonstelling ‘Ridders van de molen, een ode aan het molenaarsambacht.’ Hierbij verschijnt het prachtige gelijknamige fotoboek.

Vaartocht

Vaartocht met bezoek aan molen De Bonte Hen en het museum

In de weekends kun je een vaartocht langs de Zaan maken vanaf meelmolen De Bleeke Dood of specerijenmolen De Huisman naar oliemolen De Bonte Hen en het Molenmuseum. Kijk voor actuele informatie op www.zaanschemolen.nl.

Kom naar de molens, kom naar het Molenmuseum, kom naar de Wereld van Windmolens!