Een van de kleurrijke werken van Bernadette Paternotte.
Een van de kleurrijke werken van Bernadette Paternotte. ((Foto: aangeleverd))

Expositie sjabloondrukwerken Bernadette Paternotte in Blauwe Pand

Uitgaan

ZAANDAM - De kleurrijke, figuratieve werken op papier van Bernadette Paternotte lijken wel zeefdrukken. Maar het zijn sjabloondruksels, een techniek die de Groningse kunstenaar Hendrik Werkman ooit bedacht. Het werk van de Zaanse kunstenares is van 3 tot en met 31 oktober te zien in Galerie Blauw, Aris van Broekweg 2. 

Bernadette snijdt figuren uit stevig materiaal, het sjabloon legt zij op een vel papier, brengt de kleuren aan met sponsjes en voor het fijnere werk gebruikt zij een penseel. Zij werkt niet in oplage, uitgezonderd drie druksels. Van de overige werken bestaat maar één exemplaar. In 2008 begon zij in deze techniek op papier te werken, naast het schilderen op doek en paneel, hetgeen zij al doet sinds haar opleiding aan de kunstacademie (ruim 40 jaar geleden).

Bij voldoende aanmeldingen geeft Bernadette een workshop sjabloondrukken in Het Blauwe Pand. Dit gebeurt dan op een zaterdag en/of zondag in de tweede helft van oktober. Voor info en opgeven mail: berpat@live.nl

Onlangs pas (2021) heeft zij al haar sjabloondruksels ingelijst om deze ten toon te stellen, inclusief een aantal recent vervaardigde. Aan de bezoekers van deze expositie vertelt Bernadette graag meer over haar werk. 

De opening is 3 oktober om 13.00 uur. Vrij entree. De expositie is te zien op de zaterdag en zondagen tussen 12.00 en 16.00 uur.