Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Tim Knol in onze Zaanse achtertuin

‘Een parelsnoer van hoogwaardige natuur omringt de Zaanstreek waarbij je via wandelpaden of doorkijkjes zicht hebt op de skyline van de dorpen met molens, de Watertoren, en andere beeldbepalende hoge gebouwen. Mensen bij wie het groen door de aderen stroomt die komen wel. Maar hoe krijgen we mensen die nog onwetend zijn naar de natuurmarkt? Tim Knol is dan natuurlijk wel een trekker.’

Piet Hazelebach, voorzitter van de Vereniging Ongeschonden Behoud Westzijderveld is enthousiast over de natuur: ‘Wist je dat de dichtbebouwde Zaanstreek omringd is door veel natuurgebieden, en dat vijf daarvan de status hebben van Natura 2000? Ik denk dat nergens in Nederland zo dichtbij stedelijk gebied zoveel natuur is. En het betreft ook nog de meest hoogwaardige natuur, die is veel diverser is dan menigeen denkt.

Op zaterdag 2 oktober ontvangen we graag liefhebbers van de Zaanse natuur in de Bullekerk op onze Natuurmarkt. Onze vereniging Ongeschonden Behoud Westzijderveld bestaat dit jaar 40 jaar. En de stichting Kalverpolder viert dit jaar dat ze 15 jaar geleden succesvol de Kalverpolder hebben behouden. Samen met andere natuurorganisaties willen we op 2 oktober de natuur naar de stad en de kerk halen. Om in de Bullekerk te laten zien wat we allemaal hebben. Op de markt maak je kennis met de natuurorganisaties en er worden biologische producten verkocht.

Twiske, Oostzanerveld, polder Westzaan, Kalverpolder en het Wormer- en Jisperveld hebben de status van Natura 2000 gebied. Dit zijn vijf natuurgebieden in de Zaanstreek! Wij betrekken het Krommeniër Woudpolder en de Engewormer er ook bij. Vaak is er een pad om het natuurgebied waarbij je de natuur kunt ervaren. Het is geweldig om hier te varen. Op veel plekken kun je met een kano, roeiboot of tegenwoordig ook met de sup het water op.

We zijn heel blij dat op de natuurmarkt ieder uur singer-songwriter Tim Knol gaat optreden. Hij is een groot liefhebber van de natuur. Tegenwoordig woont hij in Wormerveer. Regelmatig gaat hij met zijn gitaar en een groep mensen de natuur in waar hij gaat spelen. Hij heeft ook een wandelclub opgericht. Daarmee past hij natuurlijk perfect in ons verhaal.

De Stichting BredeNHofStichting heeft naast de Zaanse Literatuurprijs dit jaar ook de Zaanse Natuur- en Landschapsprijs in het leven geroepen. Diverse organisaties die zich inzetten voor de Zaanse natuur zijn genomineerd voor de prijs van 3500 euro: Stichting Kalverpolder, de Poelboerderij en Vereniging Ongeschonden Behoud Westzijderveld. Om 16.00 uur is de uitreiking. We hopen op 2 oktober veel natuurliefhebbers te zien die we enthousiast kunnen maken en aan wie we wellicht op termijn het estafettestokje kunnen doorgeven.'

Meer Zaanse verhalen over de natuur vind je op www.dezaanseverhalen.nl.