Jan en Sander Pfann en het schitterende, handgemaakte wapenschild.
Jan en Sander Pfann en het schitterende, handgemaakte wapenschild. (Foto: Dirk Karten)

‘Predicaat Hofleverancier heel gaaf en enorme eer’

ZAANDAM – “In de coronalockdown was het bijna weer zoals vroeger; met de bakfiets langs de deuren voor het afleveren van schoenen. Voor het afleveren van de online bestelde schoenen waren mijn vrouw en ik op de fiets in de weer als een stel postduiven”, lacht Jan Pfann (72). De derde generatie Pfann mag nog altijd achter de schermen graag een handje meehelpen in het familiebedrijf. Zijn 50 jaar ervaring wordt gewaardeerd door de vierde generatie Pfann, zoons Sander (44) en Reinier (35). Die mogen nu officieel het predicaat Hofleverancier voeren in hun schoenenzaken met een vestiging op de Gedempte Gracht (onder de naam Pfannini Schoenmode) en Rozengracht.

Familiebedrijf Pfann onderscheiden na 100 jaar ondernemen 

“Je mag hem wel even aanraken”, zegt Sander als hij het schitterende wapenschild toont. “Handgemaakt en met echt bladgoud. Pure ambacht, net als ons familiebedrijf”, zegt hij met gepaste trots. De erkenning voor een eeuw ondernemen werd vorige week kracht bijgezet door de komst van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester Jan Hamming.

‘Onbesproken gedrag’

“Heel gaaf en natuurlijk een enorme eer!”, klinkt het als uit één mond als we de ondernemers ‘van onbesproken gedrag’ om hun mening vragen. “Het predicaat Hofleverancier moet je zelf aanvragen. Maar of je het krijgt, hangt af van vele factoren. Los van het gegeven dat de ‘bestuurders van het bedrijf van onbesproken gedrag’ moeten zijn in de afgelopen 100 jaar, mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van een bedrijfsovername.”

Doorzettingsvermogen

Vier generaties Pfann als (h)echte familiebedrijf een eeuw ondernemen in de schoenenbranche; Sander had gehoord dat er slechts vier schoenenbedrijven in Noord-Holland zijn die dit wapenfeit evenaren. Hoe dan ook, het doorzettingsvermogen verdient respect want niet alles liep van een leien dakje. En dan hebben we het maar niet over de coronasluiting waarin de broers de zaak overeind hielden door onder meer zelf geen inkomsten uit de zaak te halen.

"Gelukkig hebben we een goede basis”, stelt Sander nuchter. Die basis werd in 1921 gelegd door zijn grootvader en was goed genoeg voor een eeuwfeest en vier generaties ondernemen ‘tussen het geurende leer'.

Gaat hij samen met z'n broer nu achteroverleunen met 100 jaar historie op zak? De Zaankanters weten de zaken immers goed te vinden?

“Wat dacht je zelf? De erkenning Hofleverancier is voor ons juist reden om volle kracht vooruit te gaan. We hebben een pittig jaar achter de rug maar hebben de lockdown overleefd doordat we als familiebedrijf de schouders er onder hebben gezet. Niks niet achteroverleunen! Je moet blijven vernieuwen. Dat zie je terug in de facelift van ons logo. Maar ook je klanten blijven verrassen met een eigentijdse collectie zodat je juiste schoen voor het juiste persoon kunt aanbieden.”

Niet ‘sexy’

Dat er twee ‘Pfann'-vestigingen zijn komt niet alleen door de historie. Beide zaken hebben een eigen doelgroep en uitstraling. Sander: "Bij onze zaak op de Rozengracht vind je betere pasvormschoenen. De schoen voor mensen met moeilijke voeten. Die koop je met gedegen advies en traditioneel ouderwetse gastvrijheid. De collectie op de Gedempte Gracht richt zicht op een ander koperspubliek. Hier vind je trendy, modieuze schoenen, maar altijd van hoge kwaliteit.” Vader Jan: “Een pasvormschoen is vaak niet ‘sexy’, al vindt er vandaag de dag ook een leuke kruisbestuiving plaats tussen modieus en comfort. Schoenmerken gaan steeds meer mee in modellering met de vraag van de oudere doelgroep.”

Niet alleen ‘de snoepjes’

De kekke modellen van topmerken als Floris van Bommel, Clarks en Australian worden bij Pfannini overzichtelijk gepresenteerd. "En vergeet onze Gabor collectie niet, de grootste in Noord-Holland. Wij zijn van de langdurige relatie met merken. Wij gaan niet voor het ‘vluchtige'. Kopen niet alleen de ‘snoepjes' van elk merk in, maar presteren de hele collectie. Dat kunnen we ook doen dankzij onze trouwe klanten." 


Lees op www.rodi.nl/regio/zaanstad meer en het artikel 'Schoenen op de pof kopen en afbetalen per gulden'. Kijk voor de collectie op www.pfanninischoenmode.nl

Het moment waarop de Nederlandse vlag eraf mag door de huidige ondernemers Sander (met licht overhemd) en Reinier Pfann. Met geheel links Ed Pfann en recht Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester Jan Hamming.